NYHETER 2023-10-12 KL. 10:41

Lagen om spridningstillstånd – Ett hot mot yttrandefrihet och näringsliv?

Av Uffe Lindeborg

Har du tagit en bild genom flygplansfönstret? Om du gör det, och delar bilden, kan det göra dig till brottsling om du använder molntjänster.

Lagen om spridningstillstånd – Ett hot mot yttrandefrihet och näringsliv?
FLYGFOTO. Det är en sak att fotografera från luften, men det är också många regler kring publicering av dessa bilder. Foto: Adobe

Lagen om spridningstillstånd förbjuder att dela bilder från luften som visar landområden, utan att Lantmäteriet har gett sitt godkännande. Processen att få tillstånd kan ta hela tre månader.

För oss på lokaltidningen blev dessa regler en utmaning när vi ville visa drönarbilder från en gård som är till salu i Vallentuna. Givetvis kunde vi inte vänta i tre månader med att kunna publicera artikeln, så vi fick välja andra bilder istället.

Låg kännedom

Denna lag syftar till att förhindra oavsiktlig delning av känsligt material. Kravet infördes 2016 när Lantmäteriet tog över ansvaret från Försvarsmakten. År 2016 behandlades 700 ärenden, men 2022 hade antalet skjutit i höjden till 35 000, en ökning beroende på mobilkamerans och drönarnas utveckling.

Men kännedomen om lagen är låg. Även om det är olagligt att dela dessa bilder, är det många som ignorerar det eller inte vet att de begår en brottslig handling. I flygsporten ensamt finns det uppskattningsvis 1,6 miljoner bilder och filmer som aldrig har granskats.

Med den ökande populariteten av sociala medier och flygsport har lagen blivit en begränsning av yttrandefriheten. Flygsportens utövare riskerar också lagbrott när de deltar i internationella tävlingar, eftersom bilder och filmer ofta ingår i bedömningen.

Trög handläggning

Utöver det finns andra konsekvenser. Drönare, använda inom många branscher för transport och arbete, begränsas också. Ett test visade att drönarleverans var betydligt mer energieffektivt jämfört med elbilar. För fotografer innebär lagen ekonomiska förluster, och granskande journalistik drabbas när bilder från luften hindras från att delas snabbt. Även bostadsmarknaden lider då försäljningar fördröjs på grund av handläggningstiden, vilket kan sätta privatpersoner i ekonomiska svårigheter.

Polis och räddningstjänst påverkas också, då drönare är effektiva verktyg i deras arbete. Medan de har undantag för akuta situationer, måste de annars vänta i handläggningskön som alla andra.

Kräver lagändring

Lantmäteriet har begärt mer resurser för att snabba upp processen, men detta anses inte tillräckligt. Många ifrågasätter om detta krav verkligen är bäst för landets säkerhet, särskilt med tanke på de ekonomiska och sociala konsekvenserna. Det finns organisationer som anser att det är dags att ompröva denna lag för att inte göra oskyldiga till brottslingar.

Uffe Lindeborg

uffe@vallentunanya.se

Källa: Debattartikel från Tidningsutgivarna, Transportföretagen Flyg, Mäklarsamfundet, Svenska Fotografers Förbund, BLF_Fotograferna i Svenska Journalistförbundet samt Svenska Flygsportförbundet som publicerades i Dagens Nyheter 2023-02-11.