NYHETER 2023-12-14 KL. 10:40

Lanthandeln på plats i Kårsta

Av Daniel Bergholm

”AutoMat Kårsta” planerar nu för att öppna i januari 2024. Efter lång väntan kom i förra veckan den nya lanthandeln till Kårsta torg, som siktar på att öppna i januari. Butiken kommer hålla öppet mellan 05:00 och 23:00 och erbjuda Kårstaborna möjligheten att köpa svenska basvaror, men även närproducerade produkter.

Lanthandeln på plats i Kårsta
LANTHANDEL. Efter fem års arbete står nu lanthandeln på plats vid Kårsta Torg. Ägaren Staffan Hassius berättar att man siktar på att öppna upp i januari 2024. Foto: Roffe Andersson

– Vi kommer börja med de grundläggande hushållsvarorna såsom smör, mjölk, bröd, barnmat och husdjursfoder. När vi fått till inköpsrutinerna vill vi börja ta in närproducenter - likt Tarby, Husa och Backa gård, säger Staffan Hassius, ägare av lanthandeln.

”Obemannat bemannad”

Lanthandeln, vilken går under namnet AutoMat Kårsta, beskriver Staffan som ”obemannat bemannad”. För att handla i butiken måste kunder registrera sig med Bank-ID och genomföra köpprocessen själva utan fysisk personal på plats. AutoMat-konceptet fungerar som en förtroendebutik, där betalningar kan göras med alla de vanligaste korten samt Swish.

– Man får ett förtroende sinsemellan. Du loggar in med Bank-ID, plockar och skannar dina varor, och betalar sedan med kort - men ingen personal är fysiskt närvarande, säger Staffan Hassius och fortsätter.

– Däremot kommer butiken vara bemannad på det sättet att vi måste plocka varor, prissätta och inventera. På sikt vill vi även arrangera evenemang likt marknader och loppisar vid butiken.

Hur gör de som inte har ett Bank-ID?

– Där har jag fått en tillrättavisning av min svärfar som är 86 år. Målsättningen är att vi kommer vara på plats några timmar i veckan och hjälpa till, så att även de utan Bank-ID har möjlighet att handla här.

Under tiden tidningen är på plats visar Staffan hur butiken planeras för maximal effektivitet, inklusive placering av frysar, kylar, snacks och betalningsautomat.

PLANERING. Under rundturen visar Staffan upp hur tanken är att butiken ska utformas för att maximera den yta som finns tillgänglig. Foto: Roffe Andersson

Femårsarbete

Ursprungligen var butiken planerad att vara drygt 300 kvadratmeter, en plan som fastställdes 2018. Men när den öppnar upp fem år senare är butikens yta 48 kvadratmeter. Enligt Staffan Hassius har det varit en del problem längs vägen, vilket samtidigt gör det mer tillfredsställande att den nu är på plats.

– Vi har stött på olika utmaningar och motgångar, men med allt arbete bakom oss ger det verkligen en ”fan vad skönt”-känsla att den är här, säger han.

Även om modulen nu står på Kårsta torg, påpekar Staffan att det fortfarande finns mycket att ordna - med allt ifrån inköp till el och tillgängligheten på platsen.

Preliminärt startdatum

Den realistiska målsättningen är att de första kunderna ska kunna handla där i januari 2024.

– Man är så klart ivrig och drömmer om att kunna öppna redan runt jul. Men samtidigt har vi sagt att vi ska vara trygga och må bra när vi öppnar, och preliminärt har vi sagt januari, säger han.

Att driva en lanthandel har länge varit en dröm. Senast han gjorde något liknande var på 90-talet, då han drev ett café i Kårsta tillsammans med sin fru Anne-Charlotte.

Förra gången en lanthandel etablerades i Kårsta var 1886. Nu hoppas han att närvaron av en livsmedelsbutik återigen kommer att bidra till känslan av ”så här gjorde vi förr”.

– Det var 137 år sedan den första lanthandeln kom hit, och det har varit en lång period utan någon butik alls här. Detta är redan den bästa butiken i Kårsta, och den har inte ens öppnat än. Jag hoppas att detta kan bli en riktig mötesplats för Kårstaborna, säger Staffan Hassius.

ANKOMST. Det blev en mäktig entré när den nya lanthandeln placerades på Kårsta torg under förra veckan. Foto: Roger Österberg