NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Lena och Omar coachar jobbsökare i Vallentuna

Av Daniel Bergholm

Sedan i september förra året har Vallentuna kommun startat upp en tjänst med arbetscoachning i kulturhuset.

Lena och Omar coachar jobbsökare i Vallentuna
I september förra året startades arbetscoachningen med Omar och Lena för att hjälpa fler Vallentunabor ut i arbetslivet.

Varje tisdag klockan 13:00-15:00 finns möjlighet för alla invånare i Vallentuna som känner att de behöver stöttning i sin jobbsökarprocess.

– Det är alltid individen som gör jobbet, men vi finns där och assisterar med allt från att skriva CV, personligt brev eller att hitta specifika jobb, säger Omar Farah som jobbar som arbetscoach tillsammans med Lena Nilsson.

I deras roller som arbetscoacher så blir det ett varierat arbete. Ofta jobbas det med beslut från Socialförvaltningen.

– Personer med psykiatrisk diagnos eller LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan behöva vår hjälp ut på arbetsmarknaden. De har möjlighet till en personlig handläggare och arbetscoach, säger Lena Nilsson.

Folk som fallit mellan stolarna
Men alla invånare kan få hjälp, utöver timmarna som de ägnar i kulturhuset.

– Vi kan ställa upp med tre individuella samtal för de som vill grotta ner sig mer, säger Lena Nilsson.

Kommunen har en relativt låg arbetslöshet och det är något de jobbar på att bibehålla. Utvecklandet av arbetscoacher testades först för att se efter behovet och nu är konceptet etablerat.

– Med den här funktionen så känns det som att vi träffar de som faller mellan stolarna och som inte är inskrivna hos arbetsförmedlingen, säger Omar Farah.

Omar själv är flerspråkig och gör att det finns möjlighet för dem att möta upp personer som inte kan svenska eller engelska. Det berättar att alla kan behöva hjälp för att komma ut i arbetslivet.

– Det kan vara unga som inte testat att söka jobb tidigare eller äldre som blivit av med arbetet under pandemin och aldrig skrivit ett CV innan, säger Lena Nilsson.

Totalt har ett 50-tal besökare dykt upp, där vissa återkommer flera gånger. Intresset vecka till vecka skiljer sig en del. De vill erbjuda stöttning och vägledning och kanske visa på andra sätt att tänka. Det finns tusentals jobb på marknaden och att sticka ut där är inte enkelt.

– Vi vill visa på vad man kan göra för att nischa sig. Om man till exempel vill hitta jobb som kräver eller inte kräver vissa erfarenheter, säger Omar Farah.

Det bästa med jobbet menar de är när personer kommer tillbaka och berättar att de hittat ett jobb genom deras assistans.

– Det ger en väldigt fin känsla, även om det så klart är de själva som gjort jobbet så känns det bra att kunna ge en assistans som leder till anställning. Vi vet hur svårt det kan vara att hitta ett jobb, säger Omar Farah.

Kan arbetsgivare gå via er eller måste de gå via Arbetsförmedlingen?
– Vi uppmuntrar företag att komma till oss direkt, för att också kunna träffa arbetssökande. Sen åker vi också ut till företag och knackar dörr och frågar om samarbeten och praktikplatser, säger Lena Nilsson.

Arbetscoachningen kommer pågå fram till mitten av maj.

– Det vi vill är att folk ska komma dit. Alla, oavsett förutsättningar, borde få en möjlighet till att skaffa ett jobb. Samtidigt gör alla sina egna resor och har olika vägar dit, säger Omar Farah.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se