NYHETER 2021-12-09 KL. 16:42

Lokala butiksägare kan hoppas på en mer "vanlig" jul i år

Av Daniel

Lokala butiksägare kan hoppas på en mer

I år verkar julhandeln normaliseras något vilket ger butiker i Vallentuna bättre möjligheter än förra året. Vi kollar läget med två butiker i Vallentuna centrum och en vid Bällstabergs torg.

Sörgårdens tyg
Ann-Britt Jansson, 61 år

Dina tankar inför julen?
–Jag hoppas den blir bättre än förra julen som var ganska tuff och att folk vågar komma hit till butiken igen. Jag har redan märkt av en förbättring, säger hon.

Märkte du av en stor skillnad under föregående jul?
–Ja, det gjorde jag. Förra året var det inte så många som firade i stora sällskap och därför var det heller inte så många som piffade sina hem för att de skulle få gäster. Det påverkade så klart min affär, säger Jansson.

Hur verkar intresset hittills i år?
–Det känns som att folk vill ta hand om julen mycket mer i år. Jag satsar i alla fall ordentligt och har förberett mig på ett liknande sätt som jag gjorde innan pandemin. Julen och påsk är mina bästa perioder. En stor del av min arbetstid går till att sy allt som kan tänkas behövas på jul och jag är otroligt taggad på att den ska bli bra i år, säger hon avslutande.


figure>

Mimmis Smått & Gott
Marie Stefanson, 53 år

Dina tankar inför julen?
–Jag måste säga att det känns lite osäkert, dels med pandemin och två tågavstängningar som jag tampats med. Snart har jag hållit på i tre år, men sen restriktionerna släppte så känner jag att det varit lite stiltje. Min julförsäljning har inte kommit i gång än, men jag hoppas att det ska göra det snart, säger hon.

Märkte du av en stor skillnad under föregående jul?
–För mig som företagare tycker jag oväntat nog att det var ett bättre uppsving inför förra årets jul. Då tyckte man att det var smart att komma och handla här, eftersom det var nära för boende i området och folk kunde undvika att resa utanför kommunen för att handla, säger Stefanson.

Kommer du ha några speciella erbjudanden?
–Ja, det är något som jag håller på med nu för att få till, men jag vet inte exakt hur det ska se ut än. Vi ska ha ett julmingel nästa torsdag med olika Vallentunaföretagare och där kommer vi förhoppningsvis att försöka göra något gemensamt inför julen, säger hon avslutningsvis.


figure>

Tjeja Fashion
Charlotta Fagerland, 61 år

Dina tankar inför julen?
–Den kommer förhoppningsvis bli betydligt roligare, nu ska man få umgås igen och som butiksägare tror jag också mer på julen. Jag märker redan att många som kommer till butiken vill vara extra fina. Det märks att folk tänker till med sin julklädsel i år, säger hon.

Märkte du av en stor skillnad under föregående jul?
–Ja det är ett större tryck nu på att kunder vill komma och handla fysiskt i butiken än det var förra året. Vi har inga restriktioner kvar. Däremot kan det vara så att vi måste ha lite avståndsmarkeringar och så i butiken, men än så länge har vi klarat oss, säger Fagerland.

Kommer ni ha något speciellt fokus?
–Jag har alltid mer rött under den här perioden, då det finns en hög efterfrågan på just den färgen. Sen har jag, som man kan se utifrån butiken, satt upp en röd julskylt till exempel, så jag jobbar med att få till ett bra jultemafokus, säger hon avslutande.

Text: Daniel Bergholm
Foto: Roffe Andersson