NYHETER 2022-10-20 KL. 09:30

Lovisa Kronsporre tröttnade på det politiska spelet

Av Daniel Bergholm

Lovisa Kronsporre tröttnade på det politiska spelet
LÄMNAR Lovisa Kronsporre tackar för sig efter sju år inom den lokala politiken. Nu tar hon sikte mot nya utmaningar. Foto: Roffe Andersson

Lovisa Kronsporre blev den Centerpartist i Vallentuna som fick flest personvalsröster i valet 2022. Med över 5 procent kryssade hon sig in i kommunfullmäktige (KF), men bara några veckor efter valet väljer hon nu att säga ifrån sig sin plats.

– Jag känner delvis att mitt engagemang inte tagits tillvara på rätt sätt, säger Lovisa Kronsporre, dagen efter hon lämnat in sin avsägelse till KF den 12 oktober.

26-år gammal har hon redan hunnit med åtta år inom den kommunala politiken. Där har hon bland annat varit ordförande i Kulturnämnden och suttit en mandatperiod i KF.

– Jag har hela tiden drivits för att påverka lokalt och det är det jag har tampats med på slutet. Jag vill påverka, men nu känner jag inte att KF är rätt forum för att jag ska kunna göra så stor påverkan som möjligt, säger Lovisa Kronsporre.

Motverkar varandra
2018 stod hon som nummer ett på Centerpartiets lista och fick även då flest personvalskryss i partiet, trots det blev hon inte vald till gruppledare och på det sättet menar hon att hon har upplevt baksidan med den lokala politiken.

– Då valde partiet att gå en annan väg vilket jag kände var väldigt tråkigt. Jag har upplevt att man inom politiken allierar sig med specifika personer för att få en viss post. Då tappas fokus på de gemensamma ideerna och till slut blir det att man motverkar varandra snarare än stöttar, säger hon.

Satsar på annat
Lovisa Kronsporre påpekar att det inte blir ett adjö till politiken. Hon har redan flera projekt på gång.

– Det är viktigt att säga. Jag står som andra reserv till Riksdagen och om möjligheten dyker upp där står jag till deras förfogande. Sedan kommer jag fortsätta engagera mig i kyrkan och i Klöverdam.
I Klöverdam är hon ordförande och det är en organisation som är till för att samla engagerade Centerkvinnor i länet och drivs på av bland annat jämställdhetsfrågor.

– Där genomsyras det att vi stöttar varandra och ser till att inte ta varandras engagemang för givet. Att man inte låter det politiska spelet ta över den gemensamma drivkraften, säger Lovisa Kronsporre.

Annorlunda väg
Inför Lovisas personalvalskampanj till valet 2022 var en av hennes främsta drömmar att sitta som minister i regeringen. Det är något som inte har förändrats trots att engagemanget i det lokala sammanhanget delvis försvunnit.

– Det står jag fortfarande fast vid. Jag siktar mot den nationella politiken, även om vägen kanske ser lite annorlunda ut än vad jag tänkt mig för fyra år sedan, då målet var att bli gruppledare, säger hon.

Att ha haft en så pass lyckad personvalskampanj bakom sig vill hon ändå kunna förvalta på olika sätt och de positiva siffrorna är något som trots allt ger henne stor entusiasm inför framtiden.


FLEST KRYSS – Jag hoppas kunna förvalta det förtroendet i andra sammanhang, säger Lovisa Kronsporre. Foto: Roffe Andersson


– Det värmer hur mycket som helst och är det finaste stödet man kan få. Jag hoppas kunna förvalta det förtroendet i andra sammanhang än just kommunfullmäktige och att fortsätta driva de frågor jag står upp för, speciellt inom miljö och jämnställdhet, säger Lovisa Kronsporre.

Vad kan du ta med dig för lärdomar av dina sju år i den lokala politiken?

– Det har gett mig mer skinn på näsan och att faktiskt våga stå på sig om man tycker att något går åt fel riktning, även om det kan vara tufft där och då. Men känner jag att något är fel kommer jag alltid säga det.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se