NYHETER 2024-09-05 KL. 09:02

Många kom för att se 28 amatörers konstverk

Av Anneli Leijel

Lördagen den 31 augusti var det vernissage för Vallentuna konstförenings amatörutställning i Kulturhuset i Vallentuna - 28 konstnärer prydde väggarna och många hade kommit för att ta del av de olika verken på premiärdagen.

Många kom för att se 28 amatörers konstverk
SCENSKRÄCK. - Det är med skräckblandad förtjusning jag ställer ut, sa Malin Halldén som var med för första gången på amatörutställningen. Foto: Anneli Leijel

En som tyckte det var särskilt roligt att se så många besökare var konstföreningens Lennart Ålund. I sitt öppningstal nämnde han bland annat den begynnande kulturskymning som han tycker råder i samhället.

HAVETS HEMLIGHETER. En installation finns med på årets amatörutställning. Lars Rooths ”Singöbryggan berättar”. Foto: Anneli Leijel

– Generellt har etablerade konstnärer fått det svårare att försörja sig och färre bidrag ges, sa Lennart Ålund.

Flera premiärer

Amatörutställningen sker vartannat år och inför årets utställning var det högt tryck, berättar Lennart Ålund. Av de 28 konstnärerna i år är åtta med för första gången.

En av dem var Malin Halldén:

– Det är med skräckblandad förtjusning jag ställer ut. Jag växlar mellan tekniker och har med en teckning i blyerts och två akvareller.

Anders Bauer ställde för första gången ut sin fotokonst i Vallentuna. Bland annat ett foto på Kvarnen.

– Den har jag tagit med drönare och mitt andra foto här, björkarna, har jag tagit med systemkamera. Det är väldigt hög kvalitet här idag, konstaterade han.

HÖJDARBILDER. Anders Bauer, som bland annat fotat kvarnen med drönare, ställde ut med sin fotokonst för första gången i Vallentuna. Foto: Anneli Leijel

Hans medverkan på amatörutställningen blir också den sista, eftersom han sökt och kommit med på Konstrundan senare i höst. Till den är det en jury som väljer vilka som får vara med och kommer man med där klassas man inte längre som amatör.

– Jag har fotograferat i 20 år. Jag är fortfarande ordförande i Lidingö fotoklubb men bor numera i östra Bällsta, berättade Anders.

Claudia Pollnow, 16 år, har med två målningar i kolteknik och en med vattenfärg.

–Jag har målat on och off, men i och med att jag nu börjat på estet på gymnasiet så har jag kommit in i det mer, sa Claudia.

Fina konstverk

En installation finns också med på årets utställning. Lars Rooth ställer ut ”Singöbryggan berättar” med föremål som vittnar om skärgården, som gamla träplankor, snäckskal och drivved.

NATURLIGT. - Jag gillar rörelsen i djur, sa Rania Holm som visade sina djurmotiv på utställningen. Foto: Anneli Leijel

Rania Holm var med för två år sedan och är nu tillbaka med sina djurmotiv.

– Jag gillar rörelsen i djur. Jag började med fåglar, sen blev det katter och hundar. Det var precis före pandemin som jag började måla, sen under pandemin kunde jag fördjupa mig mer i måleriet, berättade hon.

Även hon tyckte att det var hög kvalitet på årets utställning.

– Det är många duktiga konstnärer här som målar i allt från olja och akryl till lera och de där tittäggen i kristyr.

Amatörutställningen pågår till och med 15 september.

Se fler bilder nedanför:

INVIGNING. Vallentuna konstförening bjöd in till vernissage för årets amatörutställning. Konstföreningens Lennart Ålund öppnade utställningen som var mycket välbesökt. Foto: Anneli Leijel