NYHETER 2023-01-19 KL. 09:00

Många laddstolpar ur funktion

Av Anneli Leijel

Många laddstolpar ur funktion
TANKSTÄLLE. Så såg laddstolparna ut när de var tillgängliga. Numera har de en plastpåse som överdrag som visar att de är stängda. Foto: Roffe Andersson

Har du försökt att ladda din elbil vid Vallentuna IP, ICA Brottby eller utanför Kulturhuset i Vallentuna den senaste tiden? I så fall har du säkert märkt att laddstolparna inte fungerar. Och det är likadant på många andra ställen i Vallentuna.

Anledningen är att avtalet mellan Ellevio och företaget InCharge, som var betallösningen för laddning, har gått ut. Ett nytt avtal med en ny leverantör ska vara på plats i början av februari.
– Vi beklagar att det blivit ett olyckligt glapp mellan två olika avtal för dem som förlitat sig på att dessa laddstolpar ska finnas, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

Generellt fungerar det så att elnätsbolaget Ellevio har ett anslutningsansvar för elen, medan det är olika laddföretag som själva ansvarar för elstolparna och säljer laddfunktionen. Dock finns ett undantag och det är Vallentuna. När Ellevio för några år sedan förvärvade energiföretaget Elverket Vallentuna så följde laddpunkterna med.

– Det hör inte till vanligheterna att vi äger laddpunkterna, men det gör vi här, berättar Jesper Liveröd.

Oklart med lösning
Fram till början av januari var det Vattenfalls laddoperatör InCharge som hade avtal med Ellevio för laddpunkterna i Vallentuna.

– Det som hänt i Vallentuna är att vi byter laddoperatör och ingår ett nytt avtal. Tanken med det nya avtalet är att det ska finnas fler laddstolpar framöver. Den vi ska sluta avtal med har gett indikation på att det ska etableras fler laddpunkter, men det får stå för dem.

Och vem blir den nya laddoperatören?
– Det kan jag inte säga ännu, eftersom det nya avtalet inte är på plats. Det kommer att vara på plats i början av februari och då kommer också de här laddstolparna att fungera igen.
Enligt Jesper Liveröd finns det också några andra offentliga laddstolpar i Vallentuna. Han nämner laddoperatören Mer som ska ha några publika laddpunkter i Vallentuna. Enligt Mers hemsida finns en publik laddpunkt med ett antal stolpar på Tellusvägen.

Dessa laddstolpar är tillfälligt ur funktion:
Här finns laddstolparna som berörs av att Ellevio sagt upp avtalet med Incharge och att det nya avtalet med en betallösning ännu inte är på plats:
• Vallentuna IP
• Parkeringen vid Ica Brottby
• Lindholmen pendlarparkering
• Skördevägen utanför Kulturhuset, Vallentuna Centrum
• Nysäters gata, parkeringen vid Coop Vallentuna Centrum
• Kårsta
• Ormsta
• Gillinge
• Pendlarparkeringen vid Roslagsstoppet

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se