NYHETER 2020-07-03 KL. 07:39

Många provade att paddla kajak vid Gustavs udde

Av Anneli

Många provade att paddla kajak vid Gustavs udde

BÅT-TESTARE. Anna Colding och Gunilla Smedman (närmast) testar att paddla kajak i Vallentunasjön.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Det var många som ville prova på att paddla kajak när Friluftsfrämjandet Täby-Vallentuna-Vaxholm bjöd in alla över tio år att komma och testa vid Gustavs udde, under en kväll i början av förra veckan.

Det varma vädret hade precis parkerat sig över Vallentuna, och sjön låg spegelblank och stilla.

–Paddling är ganska intuitivt, sa Torbjörn Henriksson, ordförande i lokalavdelningen och en av ledarna, när han höll upp paddeln i luften och gav deltagarna en kort introduktion, innan det var dags att hämta flytväst och sätta sig i kajaken.

Han visade också hur man gör, hur man drar sig ur kajaken, om den skulle välta. Risken att välta med en kajak, verkade vara något som några av deltagarna tidigare oroat sig för och fått dem att inte prova kajak, förrän nu.

De första på plats var Gunilla Smedman och Ann Colding. De hade aldrig suttit i en kajak förut och Ann medgav innan att hon var rädd. Väl i kajaken paddlade båda glatt iväg, tillsammans med två andra deltagare, Marcus Elander och dottern Clara Elander Uddhammar, samt två ledare.

Efteråt var alla fyra mycket nöjda. Marcus Elander har paddlat en del tidigare, men för dottern Clara var det första gången:
–Vi ska köpa en kajak till mig och min lillebror, en dubbelkajak, berättade Clara.
–Det blir en uppblåsbar kajak. Vi bor vid Rönningesjön i Täby, så vi kan paddla där, fyllde pappa Marcus i.

Gunilla Smedman och Ann Colding var entusiastiska efter provturen:
–Det här var inte sista gången. Det var jättehäftigt och inte stjälpte jag heller, sa Gunilla Smedman.
–Det var lättare än jag trodde och riktigt roligt. Jag tror man har mycket för att man rott roddbåt när man var liten. Det var bra ordnat, bra och tydliga instruktioner, och så behövde man inte öva på att tippa. Jag har en sambo som har två kajaker. Nu kan han få med mig att paddla, sa Ann Colding.

Vid halv nio på kvällen hade de sista av det 60-tal personer som kommit för att prova på att paddla kajak fått göra det.

–Det var en härlig kväll. Förhoppningen är att man känner, wow, det här vill jag verkligen göra om. Det är inte alltid man har chans att prova kajak på det här viset. Det är en lite större tröskel till kajaker än till kanoter, kanadensare som man sitter öppet i, säger Markus Amanto, en av de ideella ledarna inom Friluftsfrämjandet Täby-Vallentuna-Vaxholm.

I våras ordnade lokalavdelningen familjevandringar i samarbete med Vallentuna kommun, och efter önskemål från kommunen om att de föreningar som har möjlighet också ska ordna något i sommar, så blev det en äventyrsvecka.
–Det är ett kul sätt att få energi, att under en äventyrsvecka inspirera människor att se vad som finns i kommunen, säger Markus Amanto.

De andra kvällarna var det vandring i Lindholmen, prova på naturparkour, äventyrsbana på låg höjd, småbarnsaktivitet och en picknick med tillfälle att prova på att göra knopar och att handvirka.