Matpriserna stod nästan stilla i februari, visar SCB:s konsumentprisindex (KPI). Dagens prisnivåer är knappt en procent högre än för ett år sedan.
De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,1 procent i februari jämfört med januari.
”Priserna på alkoholfria drycker steg med 1,3 procent medan priserna på livsmedel i princip stod stilla i februari jämfört med januari, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.
Jämfört med februari 2023 har priserna på livsmedel stigit med 0,9 procent och priserna på alkoholfria drycker med 3,4 procent.
”Totalt har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stigit med 1,2 procent sedan februari i fjol.”
Priserna har stabiliserats
Under december 2021 och mars 2023 steg priserna på livsmedel och alkoholfria drycker 16 månader i följd. Totalt med över 25 procent. Därefter har priserna gått upp vissa månader och ner andra.
”Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ser ut att ha stabiliserats det senaste året. De är i princip oförändrade sedan förra våren. Vissa produkter är dessutom billigare nu än då, säger Caroline Neander.”
Grönsakspriserna sjönk mest
Bland varugrupperna steg priserna i februari mest för mineralvatten, läskedrycker, frukt- och grönsaksjuice (1,6 procent); fisk (1,2); övriga livsmedel (0,8).
”Det var generellt väldigt få varugrupper inom livsmedel som hade stora prisförändringar åt något håll under februari, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.”
Han fortsätter:
”Bland varugrupperna sjönk priserna i februari mest för grönsaker, som gick ned två procent jämfört med januari.”
Grönsaker och frukt
Sett till produktgrupper sticker främst olika grönsaker och frukter ut såväl vad gäller prisuppgångar som prisnedgångar.
”Äpplen var den produktgrupp där priserna steg mest i februari jämfört med januari. Priserna steg med 27 procent. I andra änden hamnar gurka, där priserna minskade med 33 procent, säger Carl Mårtensson.”
Källa: Pressmeddelande från
Statistikmyndigheten SCB