NYHETER 2024-04-04 KL. 13:28

Max, 10, pratar diagnoser på Instagram

Av Victoria Sid

På Instagramkontot Inkludera.flera lägger Max Sandberg, 10, ut videoklipp där han delar med sig av tankar om livet och pratar om sina diagnoser. I dag har han över 1 100 följare på kontot.

– Jag vill sprida kärlek, säger Max.

Max, 10, pratar diagnoser på Instagram
Foto: Victoria Sid

Framför en lurvig fotölj på övervåningen hemma hos familjen Sandberg står lampor och ett mobilstativ redo. Här brukar Max sitta och spela in korta klipp där han pratar in i kameran. Ibland berättar han om saker han tänker på eller varit med om, andra gånger svarar han på frågor. Målet är att sprida kunskap om hur det är att leva med diagnoser.

– När jag fick min diagnos kände jag mig glad. Det var många i min klass som hade diagnoser så vi skapade en diagnosklubb där alla med diagnoser fick vara med, säger Max.

SUPERKRAFT. I den magiska fotöljen i sitt hem i Bällsta delar Max Sandberg, 10, med sig av tankar om livet och berättar om sina diagnoser på Instagram. Foto: Victoria Sid

”Tråkigt om alla var likadana”

I vintras fick Max sin adhd-diagnos. Det hade då börjat bli svårt att hänga med i skolan och med diagnosen kunde han få mer stöttning. Han började dela med sig av sina tankar på sociala medier och ganska snabbt blev följarna fler och fler. Max och hans mamma upplever att det vanligtvis är vuxna som pratar diagnoser om barn och inte barnen själva. Något som Max nu ändrar på.

– Det är inget fel med att ha diagnoser. Det är en superkraft ska man tänka. Det hade varit tråkigt om alla var likadana, säger han.

TANKAR. I klippen beskriver Max själv sina diagnoser som godiset gott och blandat men det kan ha berott på att han var godissugen. Foto: Victoria Sid

Kommentarsfälten under klippen är fyllda med hejarop och frågor till Max. Det har blivit som en samlingsplats där allt från följare som själva har diagnoser till förskolepedagoger och mor-och farföräldrar som har barnbarn med diagnoser kan mötas.

– Det är väldigt kul när de skriver massa saker till mig och de skickar massa kärlek, säger Max.

Musik, teknik och högtalare

Förutom att prata in i kameran på fritiden har Max ett specialintresse för musik, teknik men framförallt högtalare. I butiker och andra inomhusmiljöer kikar han alltid efter högtalare och konstaterar hur de är ihopkopplade. Han har även blivit en hjälpande hand i skolan när tekniken strular i klassrummet. Men det bästa med högtalarna är att spela hög musik. Gärna techno.

– När jag tycker något är kul som med tekniken och musik så kör jag. Men det kan vara jobbigt för folk runt mig för jag spelar väldigt hög musik, säger Max som brukar väcka hela familjen med dånande technomusik på morgnarna.

När det är dags att spela in klippen brukar Max tänka ut ett ämne han vill prata om. Kameran sätts igång och efter några tagningar är det dags för hans mamma att göra klippningen. Framöver vill Max lära sig att redigera sina klipp själv men till dess har han mamma vid sin sida. På kanalen vill han fortsätta sprida kunksap och kärlek till sina följare.

– Det är bra att vara annorlunda. Det gör världen mycket bättre.

SPECIALINTRESSE. Max har ett stort intresse för högtalare, teknik och musik. Vanligtvis brukar han spela dånande hög technomusik i sitt rum. Foto: Victoria Sid