Klik venligst
NYHETER 2021-11-18 KL. 11:02

Mikaelas macka är bäst i Sverige

Av Daniel

Mikaelas macka är bäst i Sverige

VINNARE. Mikaela Eliassons hållbarhetstänk med "grön macka" var ett vinnande recept på SM.
Foto: PRESSBILD

När Sveriges bästa macka 2021 skulle avgöras, höll Mikaela Eliasson från Vallentuna nerverna i styr och drog det längsta strået i hård konkurrens.

–När jag presenterade mackan försökte jag utstråla att det var en “vinnarmacka”, säger hon.

Det har varit hektiska dygn för Mikaela Eliasson, 25, efter att juryn korat hennes “Grön macka”, till Sveriges bästa macka 2021.

–Jag blir nedringd just nu, det är helt sjukt, säger hon.
När vi når Mikaela Eliasson har hon precis blivit intervjuad av Aftonbladet och tidigare på morgonen var hon med i Morgon i P4 och Nyhetsmorgon.

–Nyss ringde även Efter fem och frågade om jag ville vara med i “Sverigesvepet”. Det är hektiskt, säger hon och skrattar.

Bakgrunden är att hon tog hem Mack-SM. 20 mackor skulle göras på 45 minuter och trots att nervositeten smög sig på vid några tillfällen så fick hon till det.

–Jag trodde att nerverna skulle spela in mer än det gjorde, men jag lyckades undvika det vilket var jätteskönt, säger hon.

Skärskada störde
Hela tävlingen gick som planerat och hon lyckades hålla sig i sin bubbla, med ett undantag.

–Det enda som psykade mig lite var att jag hörde tävlingsansvarige ropa ut: “Finns det någon sjuksköterska här, en har skurit sig, hämta första hjälpen-kitet”. Då tänkte jag om jag ska fortsätta eller sluta, sen såg jag att de andra fortsatte så då gjorde jag också det. Men hon mår bra nu.

När prispallen skulle koras var hennes puls på max och under hela tiden menar hon att juryns miner var svåra att läsa av vilket gjorde allt jobbigare.

–När de sedan läste upp motiveringen för segraren så förstod jag efter en mening att det var min macka de pratade om. De nämnde “bara två råvaror”, och det var bara jag som gjort på det sättet, säger hon.

När de ropade ut hennes namn visste glädjen inga gränser och både hon och hennes tillresta klack med familj, vänner och kollegor fick fira.

–Då blev det lite tårar i ögonvrån och det var en så härlig känsla. De sa så fina saker om min macka och det värmde verkligen, säger hon.

Nyhet på menyn
Segern firades med en middag med alla medtävlande och sponsorer. När hon är tillbaka på jobbet dagen efter har även mackan fått en egen plats på menyn.

–Det är jättekul, den är på menyn ett tag i alla fall, då det samtidigt känns viktigt med lite exklusivitet. Vi får börja så och sen får det privata firandet med familj och vänner komma senare, säger hon.

Sedan oktober 2019 jobbar Mikaela Eliasson på Haga Schweizeri som ligger inne på Nordiska Kompaniet i Stockholm, först som kock men numera som kökschef.

Juryns motivering:
“Att med de enklaste och minst ansedda råvarorna skapa en så raffinerad och spännande macka som känns både exklusiv och vacker kräver en hög nivå av yrkesskicklighet och kreativitet. Den här mackan tar matarvet till framtiden”.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se