NYHETER 2021-04-08 KL. 13:37

Nu har de fått sin andra spruta

Av Anneli

Nu har de fått sin andra spruta

NYVACCINERADE. Vaccineringen mot covid -19 pågår för fullt i Vallentuna. Så här glada är Uno och Milot Sköld som nu fått sin andra spruta.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Uno och Milot Sköld kan andas ut efter genomförd vaccinering mot Covid -19

Det blev ett extra härligt påskfirande i år för äkta paret Uno och Milot Sköld. Några dagar före påsk fick de sin andra dos vaccin mot covid -19.

Sticket i armen kändes ingenting och om två veckor har de full immunitet.
– Det känns skönt, härligt, säger Milot.
–Som julafton, inflikar Uno.

Fullt vaccinerade såg de fram emot att träffa ena sonen och ett barnbarn under påskhelgen. Även sonen har fått båda sprutorna.
– Vi ska vara på sonens lantställe i Riala, men vi ska ändå vara utomhus och äta påskmat, säger Uno.

Att inte kunna träffa vänner som de brukar har varit det tråkigaste under pandemin. Varken privat eller på Träffpunkten, som inte haft några inomhusaktiviteter. Och de har inte heller kunnat delta i fysiska möten med HRF, Hörselskadades riksförbund, och PRO, Pensionärernas riksorganisation, som de båda är aktiva i.
– Nu hoppas vi att vänner får sprutan också så att de är klara. Då kan vi börja träffas och dricka kaffe och äta lunch som vi brukar göra, säger Uno.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Kände av den första
De två närmaste dygnen efter sprutan bokar de inte in något, för säkerhets skull, utan ska bara ta det lugnt.

När Vallentuna Nya hör av sig två dygn senare mår de båda bra och har inte känt något alls.
– Jag var lite sjuk efter första sprutan, hade lite svårt att andas ett dygn efteråt, men ingen feber. Uno kände ingenting, berättar Milot.

Gifta i 69 år
Under ett år med pandemin har telefonprat ersatt många av de fysiska mötena, berättar Uno som i sommar fyller 95 år. Milot blir 90 i höst.
– Vi har varit gifta i 69 år och jag klagar inte, säger Uno och låter stolt.

När jag frågar vad de gjort under året, berättar Uno om odlingsintresset. Hemma i lägenheten i centrala Vallentuna har de fullt med växter i fönstren, tomater och grönkål.
– Grönkålen börjar komma upp väldigt bra nu, men tomaterna har inte rört sig än. Utanför har vi tre egna odlingsland där vi bland annat odlar potatis, morötter, grönkål, purjolök, dill och persilja. I ett land har jag bara blommor. Sen på balkongen har vi blomlådor, men även kryddor som gräslök, timjan och rosmarin. Frugan går ut och hämtar där när hon lagar mat.

Profil på facebook
Uno är också aktiv på Facebook där han administrerar tre olika sidor som på olika sätt vittnar om hans intressen. Den ena sidan är ”50-60-talets 4H-are”. Uno var med och startade 4H-gården i Vallentuna på 1950-talet. Den andra är ”Så var det i Vallentuna”, med bilder från ett svunnet Vallentuna och den tredje är ”Med rötter i Stöcksjö”.
– Jag släktforskar om min hembygd Stöcksjö utanför Umeå och alla som bott där från 1600-talet fram till i dag. Jag går igenom varje gård och ser om jag hittar kopplingar mellan södra Västerbotten, Örnsköldsvikstrakten och Vallentuna, och det har jag hittat. Ungefär var fjortonde dag skickar jag e-mail till alla i gruppen.

Fortfarande aktiva
Både Milot och Uno har jobbat på Vallentuna kommun. Milot på socialförvaltningen och Uno på fritidsförvaltningen, eller fritidskontoret som det då hette och som han var chef för.
– Nu sitter jag i funktionshinderrådet för HRF och har dialog med kommunen om träningsbidrag och liknande. Det är kul att vara aktiv och ha kontakt med personalen på kommunen som är väldigt trevlig.