NYHETER 2023-11-09 KL. 10:51

Ny livsmedelsbutik med exotisk twist

Av Daniel Bergholm

Affären finns i centrala Vallentuna - med ett sortiment från flera kulturer. Den första november öppnade den nya livsmedelsbutiken ”Vallentuna Grossen” på Banvägen i centrala Vallentuna. Fokus kommer bland annat vara på asiatisk mat, och butiken kommer vara öppen varje dag.

Ny livsmedelsbutik med exotisk twist
PROCESS. I början av året tog Mahdi beslutet att sluta som busschaufför och starta eget. Nio månader senare står butiken redo. Foto: Roffe Andersson

– För mig handlar det om att skapa något hållbart. Jag hoppas och tror att det här behövs i Vallentuna, som ständigt utvecklas, säger Mahdi Rostami, som driver butiken tillsammans med sin partner Maryam Haji Nabi.

Den nya butiken i Vallentuna går under namnet ”Vallentuna Grossen.” Butikens sortiment kommer att inkludera en blandning av svenskt, asiatiskt och mellanöstern, med livsmedel från länder som Thailand, Kina, Iran och Vietnam.

För delägaren Mahdi, som är bosatt i Vallentuna, är detta första gången han är med och driver verksamhet.

– Jag är ingen expert, men jag tror starkt på konceptet. Jag kommer från Iran och där var jag en business-man, det hoppas jag kommer komma till användning nu, säger han.

INTERNATIONELLT. Butiken kommer ha matvaror från många olika kulturer, med fokus på främst det asiatiska köket. Foto: Roffe Andersson

Morgonkaffe

Butiken kommer initialt ha följande öppettider: måndag till fredag 07:00 – 19:00 och helger 09:00 – 18:00. Anledningen till att de väljer att öppna tidigt är bland annat Mahdis tidigare erfarenhet som busschaufför - då han alltid uppskattade en morgonkaffe.

– Jag planerar att servera kaffe på morgonen för dem som är på väg till jobbet. Vi kommer att prova dessa tider i en månad och utvärdera hur det fungerar, säger Mahdi Rostami.

Idén till butiken började ta form för nio månader sedan, och i somras hittade de äntligen en lämplig lokal med ett centralt läge och parkeringsmöjligheter vid ingången. Mahdi berättar detta bara tre dagar efter butikens premiär.

– Det finns många regler och lagar att följa, så det har varit ett omfattande projekt. Om jag skulle sätta en siffra på skalan 1–10, så befinner vi oss mitt emellan. Vi väntar fortfarande på viss utrustning och varor, säger han.

Kunders önskemål

En del av butikens utformning är till att börja med att involvera kunderna i urvalet. På ett bord visar Mahdi upp en lista där besökare kan lämna sina önskemål om produkter de vill se i sortimentet.

– Vi har en lista där kunderna kan efterfråga produkter som vi försöker ta in. Senast fick vi en förfrågan om lingonsylt, och det är på väg, säger Mahdi Rostami med ett leende.

Framöver siktar de även på att få tillstånd att agera som postombud.