NYHETER 2025-06-05 KL. 08:46

Upprört när kriminalvården bjöd in till möte

Av Victoria Sid

26 maj bjöd kriminalvården in till informationsmöte kring en klass 3 anstalt i Brottby i de tilltänka lokalerna. Rummet var fullsatt och oron stor när de närmsta grannarna till fastigheten fick ställa frågor om planerna.

Upprört när kriminalvården bjöd in till möte
MÖTE. Förra veckan hölls ett möte med närmsta grannarna till vad som kan bli en anstalt i Brottby. Både nyfikenhet och oro varvades när brottbyborna fick ställa frågor. Foto: Victoria Sid

I ena orangea flygeln av Stångberga stog dörren på glänt och kriminalvården hälsade de närmsta grannarna till fastigheten välkomna. Innan mötet fanns en nyfikenhet och oro bland grannarna för vad en anstalt i säkerhetsklass 3 betyder för området. Sara Lusth, kriminalvårdschef och Niklas Åhman, delprojektledare fanns på plats för att svara på frågor och ge information.

– Vi har en process på gång och just nu är vi i en förstudie, vi tittar på möjligheterna att skapa en anstalt här. Vi har inte ett beslut än, vi har en avsikt. Vi måste göra en förstudie, berättar Niklas för ett fullsatt rum.

SVAR. Sara Lusth, kriminalvårdschef med 25 år i yrket och Niklas åhman, delprojektledare med 20 år i yrket fanns på plats för att svara på frågorna. Foto: Victoria Sid

Många frågor

Allt grundar sig i att kriminalvården kommer att behöva tredubbla antalet fängelseplatser från dagens 11 000 till 29 000 för att klara sitt samhällsuppdrag när det sker stora förändringar och straffskärpningar inom kriminalpolitiken. Redan under presentationen kom funderingar från åhörarna om säkerhetsklassen, fotbojor och staket för att sedan gå över till frågor om säkerheten i området, kollektivtrafiken och hur man kan överklaga beslutet om en anstalt i Brottby.

– Jag tror mötet gick lite som förväntat. Farhågorna är inte nya, vi har sett de på olika ställen, säger Niklas.

Anledningen till att Stångberga är aktuell som ny anstalt är till stor del för att fastigheten är i väldigt bra skick enligt Niklas. En lokal i bra skick är billigare att anpassa till kriminalvårdens verksamhet än en som är förfallen.

– Lika mycket som vi söker lokaler söker fastighetsägare hyresgäster och vi är en attraktiv hyresgäst, säger Niklas.

INGEN ÖVERKLAGAN. Kommer ett beslut i slutet av sommaren och Kriminalvården vill gå vidare med Stångberga finns en risk att beslutet inte går att överklaga. Foto: Victoria Sid

SUCK. Efter mötet var det många grannar som stod i klungor diskuterade. Frågan om vatten och avlopp var något många upplevde som oroande och som något som ingen hade koll på. Foto: Victoria Sid

Sinande brunnar

En stor fråga som kom upp i slutet av mötet var tillgången på vatten i området. Alla i närområdet har brunnar och Stångbergas närmsta grannar upplevde att när det senast var verksamhet i byggnaden torrlades brunnarna runt om. Tomas Niit, en av de närmsta grannarna undrar hur en verksamhet dubbelt så stor kommer påverka vattenförsörjningen.

– Det finns inte vatten för den aktiviteten, då måste boendes aktivitet läggas ner och gårdens djur stå utan vatten, säger Tomas.

AVLOPP. När Stångberga byggdes ut 2015 menar Tomas Niit att hans brunn tömdes på vatten vilket resulterade i en trasig pump något som kostat honom 40 000 kronor. Foto: Victoria Sid

Förutom hans egen vattenförsörjning så har även de över 100 hästar som huserar på gården nedanför haft problem. De fastighetstekniska frågorna är något som just nu utreds och går allt som planerat kan ett första besked komma redan i augusti.

– Allt handlar om vilka konsulter som anlitas och vad som dyker upp längs vägen. Det finns så många osäkerhetsfaktorer eftersom vi inte vet vad som döljer sig bakom nästa steg, säger Niklas.

Om ett besked kommer i slutet av sommaren kan det ta 18 månader innan anstalten slår upp portarna.