NYHETER 2021-02-26 KL. 08:32

Ny torghandlare ger vibbar från Italien

Av Hege

Ny torghandlare ger vibbar från Italien

Nu går det att köpa gorgonzola, kvittenmarmelad och olivolja från Sardinien på Tuna torg. En handlare med rötterna i Italien kommer hit varannan vecka.

Den som saknar att resa – och det är nog många av oss just nu – får en härlig nostalgikick av att se Fabrizio Fidanis affärsbod på torget i Vallentuna centrum.

Olivolja från Sardinien står bredvid gula halvtorkade körsbärstomater, parmaskinka syns bredvid tartufani. Och här finns burkar med ´nduja, en slags bredbar korv som blivit trendig.
– Först trodde jag inte att svenskarna ville ha ´nduja, men sedan var det så många som frågade efter den att jag började sälja, säger Fabrizio Fidani.

Poppis på olika torg
Han brukade vara tjänsteman på Keolis, men blev av med jobbet vid omstruktureringar.
– Jag har alltid drömt om att starta eget och ta hem varor från Italien, så jag tänkte att jag gör det hellre än att sitta hemma och få a-kassa. Och det har gått bra – tror man på något så går det bra 90 procent av gångerna.
Sedan 2020, när företaget Italgotti startades, har Fabrizio Fidani hunnit bli ett inslag det frågas efter på flera ställen.
– Om jag inte åker till Nynäshamn, där jag brukar stå, så ringer de och frågar efter mig. Vi brukar också sälja i Norrtälje och Enköping. Jag älskar mitt jobb, jag får åka till Italien och leta ostar och annat som jag tar hem om det är bra. Det ska vara kvalitet, inte sådant man hittar i vanliga affärer.

Det var en person som hittat företaget på nätet som ville bjuda in Fabrizio Fidani till Vallentuna.
– Och när jag sedan ringde kommunen var det bara ”välkommen”, de har varit jättesnälla.

Kunderna i Vallentuna får smaka provolone och kollar in inlagda piennolotomater som vuxit på Vesuvios sluttningar. De får en och annan kommentar på italienska, som ”prego” som betyder ”varsågod”.
– Vad roligt att ni är här, välkomna, säger en av vallentunaborna när hon handlat färdigt.

Text: Hege Hellström
hege@vallentunanya.se
Foto: Roffe Andersson
roffe@vallentunanya.se