NYHETER 2023-01-26 KL. 09:30

Ny VD tar över succéföretaget

Av Daniel Bergholm

Ny VD tar över succéföretaget
Efter 15 år som VD har Alexander Stendahl beslutat sig för att lämna ifrån sig VD-posten. Foto: Daniel Bergholm / Montage

Efter 15 år som VD för sitt eget företag, InfoSolutions, väljer Vallentunabon Alexander Stendahl att ta ett steg tillbaka och anställa en ny vd.

– Man måste tänka på företagets bästa. Det är dags att se vad som händer när vi stoppar in en annan person för att föra företaget framåt, säger han.

InfoSolutions är ett Vallentunabaserat företag som i grunden är ett IT-företag som jobbar för att bygga en infrastruktur för vården och förbättra möjligheten att kunna skicka information elektroniskt mellan laboratorier och vårdgivare.

Under pandemin gick man ifrån konceptet med idén att genomföra coronatester med mobila teststationer runt om på Sveriges parkeringsplatser. Med det gick företaget också från en omsättning på drygt 30 miljoner till 1,9 miljarder. Det är med den bakgrunden som Alexander Stendahl nu beslutat sig för att släppa ifrån sig sin VD-post till någon annan.

– Vi har blivit så pass stora nu. Jag känner att det är andra kvaliteter som behövs. Ny energi in i bolaget. Man inser efter en stund att man är rätt trött efter 15 år, säger han.

Trots beskedet kommer han fortsatt vara högst drivande i företaget. Men framöver väljer han att fokusera på andra, “roligare”, arbetsuppgifter som han själv beskriver det för att få ny energi.

– VD-rollen är, rätt ord är tråkig, men det vill jag inte säga. Det är mycket administrativt jobb med processer, beskrivningar, rutiner. Jag gör mig bäst utåt – att engagera, motivera, hålla tal eller vara på möten hos kunden. Det blir min nya roll, säger Alexander Stendahl.

Inget avslöjande
Vem som blir InfoSolutions nya vd kan han inte gå ut med än, men alla papper är påskrivna och själv känner han att de träffat helt rätt.

– Vi funkade ihop på en gång och rekryteringen gick snabbt som attan. Sedan verkar det även som att vi har samma dåliga humor, säger han och skrattar till.

Alexander motiverar förändringen som rätt i tiden och för företagets bästa. Men några tankar på att sälja InfoSolutions har han inte och han kommer fortsatt sitta på en styrelsepost och ha ett tätt samarbete med den nya VD:n. Fördelen framöver är även att han kommer få möjlighet att ha lite mer fritid.

– Emellanåt tänker jag, fy fan så skönt! Att äntligen kunna fiska, jaga lite mera och ta det lugnt. Men när jag nämnde det sista för min fru svarade hon: ”Du kommer ta det lugnt i max två veckor”, så vi får väl se hur det blir med det, säger han.

För InfoSolutions fortsätter arbetet med att utvecklas. Antalet anställda har ökat markant och i dagsläget kollar man på möjligheter att köpa fler företag för att fortsätta att förändra möjligheterna inom hälso- och sjukvården att kunna skicka information elektroniskt mellan laboratorier och vårdgivare.

– Jag tror vi kan mycket mer. Svensk sjukvård är fortfarande administrativt tung, med långa vårdköer och en administrativ del som inte är tillräckligt tekniskt utvecklad. Där har vi kvar att göra, säger Alexander Stendahl.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se