NYHETER 2022-03-31 KL. 13:00

Nya ägare tar upp kampen om cafégäster

Av Daniel Bergholm

Vallentuna kulturhus kommer från den fjärde april att få nya caféägare. I stället för tidigare Café Form kommer det framöver att heta Kulturhuscaféet.

Nya ägare tar upp kampen om cafégäster
Nu tar Maths och Anna-Karin över caféet i kulturhuset. Foto: Roffe Andersson

Anna-Karin Rundén och Maths Nilsson är nya ägare som länge letat efter ett eget projekt och när möjligheten dök upp var det omöjligt för dem att inte tacka ja.

I förra veckan blev det klart att Espresso House kommer till Vallentuna i juni. Det innebär att det snart kommer finnas fem caféer centralt i Vallentuna centrum.

– Det är ordentlig konkurrens men samtidigt en spännande utmaning. Det kommer bli ett cafékrig, säger Anna-Karin och Maths instämmande.

De har bott i kommunen i drygt tio år och att de känner till områdets övriga utbud är något de ser som en fördel i den tuffa konkurrensen. De har planerat en menylista, där de behövt tänka lite utanför boxen för att kunna sticka ut i mängden. De kommer bland annat satsa mycket på soppor.

– Sopporna ska följa de säsongsbaserade råvarorna. Men vi kommer även ha enklare tilltugg som ciabatta-mackor. Sedan är det viktigt för oss att mycket ska vara lokalt producerat, säger Anna-Karin Rundén.

Lokal matkultur
Projektet med att få till samarbeten med de producenter som finns i Vallentuna har redan startat. Bland annat Yipins tofufabrik och Ostindias kafferosteri.

– Det finns så spännande producenter i Vallentuna. Vi tycker det tillhör Vallentunas kultur att lyfta detta och nu när vi ska vara i kulturhuset passar det verkligen att ta fram den lokala matkulturen, säger Maths Nilsson.
Anna-Karin har jobbat i ett förskolekök i två-tre år och Maths har alltid haft en stor passion för matlagning. En av deras söner jobbar som kock utomlands och hjälper till på distans med idéer och tips.

Spännande och skrämmande
Att starta ett eget café med dagens snabba prisutveckling är något de tvingats ta med i beräkningen.

– Vi måste hitta en balans för att hitta rätt priser. Den största prisökningen har vi nog inte ens sett än, säger Maths Nilsson.

Den officiella premiären är den fjärde april men de kommer redan att smygstarta från och med den första april. De båda pratar om att det är en rejäl utmaning och att det vet att det är mycket jobb som kommer framöver, men att drivet finns där råder det inga tvivel om.

– Det känns verkligen spännande och skrämmande på samma gång, säger Anna-Karin Rundén.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se