NYHETER 2023-12-28 KL. 09:20

Pizzeriorna laddar upp med mycket deg inför ”Pizzadagen”

Av Daniel Bergholm

Förbereder flera tusen degar och räknar med att väntetiden för hungriga kan bli uppemot två timmar.

Pizzeriorna laddar upp med mycket deg inför ”Pizzadagen”
LILLA VALENTINA. Jan Kinde laddar för att de ska göras över 800 pizzor på Nyårsdagen. Foto: Roffe Andersson

I Vallentuna har det börjat laddas upp inför nyårsdagen - även känd som den internationella pizzadagen. Pizzeriorna i kommunen räknar med att tusentals (vissa eventuellt bakfulla) Vallentunabor kommer vara på jakt efter bland annat den omåttligt populära kebabpizzan.

Vi har kollat läget med Lilla Valentina, IL Forno, Istanbul och Kristorante för att ta tempen på det som komma skall.

Lilla Valentina: Vilyam & Jan Kinde

Hur förbereder ni er?

– Det är vår bästa dag, överlägset! För den dagen förbereder vi oss ungefär som för en hel vecka. Vi har dubbla personalstyrkan och redan på nyårsafton gör vi 30 plåtar med pizzadeg som maxar hela kylen. Vi brukar komma upp i över 800 pizzor, normalt ligger vi på drygt 250 en vanlig fredag.

Vilken är den populäraste pizzan på nyårsdagen?

– Kebabpizza, det är helt galet populärt. Överlägset den som säljer bäst hos oss.

Hur ser väntetiderna ut hos er?

– Vi kommer ha öppet mellan klockan 11-21. På nyårsdagen kan det vara 1,5-2 timmars väntetid, men det beror på tid. Mellan 17-19 är det katastrof att ringa, haha. Vill man slippa vänta så länge så är det bäst att komma så tidigt som möjligt, helst innan klockan 17.

IL FORNO. Eyup Akdeve och övrig personal laddar upp med att göra 1400 pizzadegar dagen innan, för att säkerställa att det finns pizza till Vallentunaborna. Foto: Roffe Andersson

IL Forno: Eyup Akdeve

Hur laddar ni upp?

– Vi laddar så klart ordentligt. På en vanlig fredag är vi tio i personalen och på nyårsdagen är vi 15 personer som jobbar. Dagen innan gör vi 1400 pizzadegar, 70 plåtar med 20 stycken på varje, för att säkerställa att det inte tar slut. Vi brukar landa på 1200 rätter och det är nog 100 procent mer än en vanlig fredag.

Vilken pizza är populärast på nyårsdagen?

– Det är verkligen alla möjliga pizzor. Men främst är det feta pizzor, och då är det kebab- eller oxfilépizza som gäller. Förra året gick det åt 160 kilo kebab.

Hur ser väntetiderna ut hos er?

– Normalt en fredag kan det bli max 20 minuters väntetid. Men mellan klockan 17-19 är det mer än en timme. Då tar vi exempelvis inte emot tidsbeställningar. Smartast är att komma innan 16 eller efter 20. Antingen tidigt eller sent på dagen helt enkelt.

ISTANBUL. Mutlu berättar att kebabpizzan är överlägset populärast på "Pizzadagen" Foto: Roffe Andersson

Istanbul: Mutlu Ciftci

Hur förbereder ni er?

– Redan två veckor innan börjar vi planera med personalstyrkan för att klara av trycket. På nyårsafton förbereder vi drygt 1800 pizzadegar då det brukar beställas 1200-1400 rätter - där minst 80 procent är pizza. Det är en intensiv dag på alla sätt och vissa kunder kommer då hit och sätter sig bara för att de vill se kaoset.

Vilken pizza är populärast på nyårsdagen?

– Klassiker går generellt bäst. Capricciosa, quattro och så vidare. Men nummer ett varje år är alltid kebabpizzan.

Hur ser väntetiderna ut hos er?

– ”Tio minuter - en kvart” gäller inte då kan man lugnt konstatera. Ibland blir det upp till två timmar vid rusningen klockan 17-19. Under den tiden stänger vi ibland ner telefonen, då går det inte att ta emot fler beställningar. Det smartaste är att ringa vid 12, oavsett när man behöver hämta, så att vi kan planera beställningen. Efter 16 börjar folk vakna, och efter det är det kört, säger Mutlu och skrattar.

– Vi öppnar vid tolv och stänger 21, men det blir aldrig 21. Det brukar landa vid 22-23.

KRISTORANTE. Homa Saferi skickar med att de kan krävas lite tålamod om man beställer en pizza den 1 januari, främst under rusningen klockan 17-19. Foto: Roffe Andersson

Kristorante: Homa Saferi

Hur förbereder ni er?

– Det kommer bli en dag med full fart, och det förbereder vi oss för. Pizzan är omåttligt populär och under nyårsdagen gör vi lätt dubbelt så många pizzor jämfört med en vanlig fredag.

Vilken pizza är mest populär på nyårsdagen?

– Jag skulle säga att det är de klassiska pizzorna som brukar gå bäst; Hawaii, capricciosa eller vesuvio.

Hur ser väntetiderna ut hos er?

– Vi har öppet mellan klockan 11-21 och det är främst mellan 17-19 som det smäller till ordentligt. Det kan lätt bli 50 minuters väntetid under den perioden när det är som mest intensivt. Då gäller det att ha lite tålamod. Är man tidigare ute än så brukar det vara lugnare och kortare väntetid.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se