NYHETER 2024-05-30 KL. 09:20

Plask och sim när Kvarnbadet öppnade

Av Victoria Sid

I måndags öppnade Kvarnbadet upp för säsongen och både barn och stammisar hade hittat dit för att ta årets första simtur i bassängen.

– Nu börjar det. Underbart är det, säger Millie Skönborg, stammis på badet.

Plask och sim när Kvarnbadet öppnade
LÄNGDER. Den 27 maj slog Kvarnbadet upp sina dörrar för allmänheten. Redan vid öppningen var det många på plats på badet. Foto: Victoria Sid

Klockan 9.00 på måndagen stod två ivirga klasser från Hagaskolan och väntade på att få bli insläppta på området. Men trots att badet öppnade klockan 9.00 hade stammisarna redan hunnit simma sina längder. På en bänk intill längdbassängen satt paret Millie Skönborg, 81, och Nisse Skönborg, 83. Under flera års tid har de börjat morgnarna under sommarhalvåret med ett dopp i poolen.

– För flera år sedan sa jag att jag aldrig ska sluta simma om jag bara kan. Jag ska åtminstone simma 500 meter, simbojarmärket, varje sommar, säger Millie.

STAMMISAR. Millie och Nisse Skönborg har under flera års tid börjat dagen med en simtur på Kvarnbadet. Foto: Victoria Sid

Så fort vädret tillåter börjar paret varje morgon med simning och sedan åker de hem och äter frukosten som de förberett innan de åker.

– Vi brukar inte sitta kvar här så länge för nu är vi hungriga, säger Millie.

Men paret är inte ensamma om att komma ner till badet och simma på morgonen. Deras stammisvänner Britt Ahlstedt, 77, och Björn Ahlstedt, 86, har också tagit sig ner till premiären och intagit sin vanliga bänk.

BÄNK. På sin vanliga bänk intill poolen sitter Britt och Björn Ahlstedt och avnjuter sin frukost efter några längder i poolen. Foto: Victoria Sid

– Vi har gått här i 5 år nu tror jag att det är, säger Britt.

Britt brukar simma 1 000 meter och förra året simmade Björn runt 800 meter men nu ser han sämre och simmar därför lite kortare. I dag blev det 200 meter. Båda är glada över att badet öppnat för säsongen.

– Jag tycker det känns som vi gick hem för några dagar sedan bara. Då stod vi där borta i regnet och drack kaffe. Det var första september, säger Britt om året som flugit iväg.

Istället för att förbereda frukost och äta hemma tar paret med sig matsäck till badet.

– Vi dricker kaffe här varenda morgon och tittar på de andra som simmar, säger Björn.

VÄRME. På sina handdukar en bit bort satt vännerna Ines Adelmor, Tiara Vredefalk och Millea Näslund och väntade på sin tur att simma. Foto: Victoria Sid

I poolen intill plaskas det ordenligt. Dagen till ära ska skoleleverna i 5:an på Hagaskolan testa sina simkunskaper och simma 500 meter. Något som de flesta tycker är ganska jobbigt. En bit bort sitter Ines Adelmor, Tiara Vredefalk och Millea Näslund i solen på sina handdukar och väntar på sin tur att simma. De tycker det känns rätt okej att vara på Kvarnbadet.

– Det är skönt med värmen, säger Tiara.

PLASK. I poolen har vännerna Simon Andersson, Nathan Eriksson och Charlie Edlund tagit en liten paus från simmandet. "Jag kunde förut", säger Nathan om 500 meters simmet. Foto: Victoria Sid