NYHETER 2021-11-11 KL. 13:14

Postlåda flyttad från butik till korsning

Av Daniel

Postlåda flyttad från butik till korsning

BITTER FLYTT? Postnord flyttade postlåda sedan samarbete om paket upphörde.
Foto: ROFFE ANDERSSON/PRIVAT

Under förra veckan valde Postnord att flytta på den gula postlådan, som tidigare varit placerat vid ingången till ICA Kragsta.

Nu står den i stället vid korsningen upp mot parkeringen, något som förvånar Jesper Carlsson, handlare på ICA Kragsta.

–Ingen från posten har frågat oss. Vi tycker så klart att postlådan ska sitta kvar där den suttit innan, då det är det bästa stället om man vill kunna lämna sina brev utan att stå mitt i trafiken, säger han.

Nu står den i korsningen som, enligt honom, är ett direkt farligt ställe att ha en postlåda på. Placeringen är på ett mörkt ställe med dålig belysning och nu när det närmar sig ordentlig vinter, så kommer snövallarna hamna på den platsen och då kommer man inte åt brevlådan.

–Ett ytterligare problem som jag ser direkt är att man nu ska stå mitt i korsningen och lämna sina brev, där det åker bilar hela tiden. Jag förstår inte hur de har tänkt? säger Jesper Carlsson.

Efter att han publicerade ett inlägg om detta på ICA-Kragstas Facebooksida, tog det inte lång tid innan fler missnöjesyttringar noterades i kommentarsfältet.

–Det är självklart att folk tycker det är en värdelös placering. Det går inte heller att stanna med bilen där, så nu måste man parkera hos oss och sen gå ner till korsningen, där det inte ens finns ett övergångsställe, säger han.

En annan sak som Jesper Carlsson påtalat för Postnord är att de inte satt upp en lapp om vart de har flyttat postlådan.

–Det finns ingen information och hos oss tror våra kunder att det är vi som bett dem att flytta lådan, men det stämmer inte, säger han.

Lättare att posta i korsning
Postnords distributionsområdeschef i Vallentuna, Janne Olsson, skrattar till när han får höra att personer klagat på den flyttade postlådan.

–Vad spännande. Men det stämmer att vi flyttat lådan. Det har vi gjort för att förbättra tillgängligheten.

Han fortsätter:
–Tidigare var ICA-Kragsta en kund till oss. När de sa upp samarbetet såg vi i samband med det över placeringen av lådan och beslutade att flytta den.

Han ser inte någon större risk med att postlådan nu är placerad i en korsning och på vägen in till parkeringen.

–Vi vill inte att våra chaufförer ska behöva åka upp på parkeringen och vända, med alla risker som det kan innebära. Nu kan de i stället parkera bakom brevlådan och tömma den där, säger Janne Olsson.

Även för Postnords kunder så kommer det bli lättare menar han.

–Våra kunder slipper också åka upp på parkeringen, då det finns en vändplan precis bredvid.

Den vändplan Olsson refererar till är en parkering intill en restaurang i området.

Finns det en risk att snövallarna kan göra postlådan otillgänglig om det kommer mycket snö i vinter?

–Vid kraftigt snöfall händer det från och till att det blir en snövall, men det följer vi upp och ser till att det sköts. Det flesta som plogar tar hänsyn till detta. Samtidigt är det något vi får utvärdera löpande, säger Janne Olsson.

Diskussionen om vart som är lämpligast att ha postlådan kommer nog fortsätta ett tag till, men känslan är att Postnord inte var helt nöjda med att ICA Kragsta slutade med som paketombud för Postnord och att den här händelsen är en direkt konsekvens av det beslutet.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se