NYHETER 2024-03-14 KL. 11:12

Priserna på bostadsrätter minskar något i Vallentuna

Av Jens Finnäs

Priserna på bostadsrätter har gått ner i Vallentuna kommun. Medelpriset på försäljningarna under de senaste tre månaderna visar på en nedgång med 2 procent. Det här visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.

Priserna på bostadsrätter minskar något i Vallentuna
INTE HETT. Bostadsmarknaden i Vallentuna har ännu inte riktigt lyft igen. Foto: Roffe Andersson

Även i hela Stockholms län sjunker priserna på bostadsrätter. I hela länet noterades en prisnedgång på 2 procent.

Priserna på bostadsrätter sjunker i 63 av landets kommuner, medan de stiger i 46 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan nedan visar den geografiska spridningen.

Bland kommunerna i Stockholms län sjunker priserna på bostadsrätter i 15 av 26 kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var minskningen i Salem där priserna sjönk med 8 procent. I Nynäshamn däremot steg priserna med 17 procent.

Sammanlagt såldes 99 bostadsrätter i Vallentuna kommun mellan december och februari till ett genomsnittligt pris på 2,2 miljoner kronor. I fjol gjordes 143 affärer vid den här tiden på året.

I hela Stockholms län såldes 8 764 bostadsrätter för i snitt 4,0 miljoner kronor.

Priserna på villor går neråt något

Villapriserna har också sjunkit. Medelpriset på försäljningarna under de senaste tre månaderna visar på en nedgång med en procent. I hela Stockholms län däremot ligger villapriserna däremot stilla.

Priserna på villor sjunker i 63 av landets kommuner, medan de stiger i 50 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan intill visar den geografiska spridningen.

Bland kommunerna i Stockholms län sjunker priserna på villor i elva av 20 kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var minskningen i Nynäshamn där priserna sjönk med 11 procent. I Nacka och Sollentuna däremot steg priserna med 7 procent. Notera att det på grund av få försäljningar saknas uppgifter om prisförändringar för villor i sex av länets 26 kommuner.

Sammanlagt såldes 59 villor i Vallentuna kommun mellan december och februari till ett genomsnittligt pris på 5,4 miljoner kronor. I fjol gjordes 58 affärer vid den här tiden på året. I hela Stockholms län såldes 1 543 villor för i snitt 6,6 miljoner kronor.

Jens Finnäs, Newsworthy