NYHETER 2024-06-13 KL. 10:24

Priserna på bostadsrätter oförändrade i Vallentuna

Av Jens Finnäs, Newsworthy

Medan länet visar en prisuppgång för bostadsrätter med sex procent står marknaden stilla i Vallentuna - men priserna på villor ökar.

Priserna på bostadsrätter oförändrade i Vallentuna
INGEN ÖKNING. Flerfamiljshus i Vallentuna med lägenheter. Foto: Roffe Andersson

Priserna på bostadsrätter står i stort sett stilla i Vallentuna kommun. Medelpriset på de få försäljningarna under de senaste tre månaderna låg på samma nivå som för tre månader sedan. I hela Stockholms län däremot ökar priserna på bostadsrätter. I hela länet noterades en prisuppgång på 6 procent. Det här visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.

Priserna på bostadsrätter stiger i 74 av landets kommuner, medan de sjunker i 29 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Bland kommunerna i Stockholms län stiger priserna på bostadsrätter i 16 av 25 kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var ökningen i Botkyrka, Lidingö, Nacka och Värmdö där priserna steg med 6 procent. I Nynäshamn däremot sjönk priserna med 13 procent.

Sammanlagt såldes 106 bostadsrätter i Vallentuna kommun mellan mars och maj till ett genomsnittligt pris på 2,4 miljoner kronor. I fjol gjordes 108 affärer vid den här tiden på året.

I hela Stockholms län såldes 11 737 bostadsrätter för i snitt 4,2 miljoner kronor.

Villapriserna ökar kännbart

Villapriserna har gått upp i Vallentuna kommun. Medelpriset på försäljningarna under de senaste tre månaderna visar på en uppgång med 7 procent. Även i hela Stockholms län ökar villapriserna. I hela länet noterades en prisuppgång på 3 procent. Priserna på villor stiger i 85 av landets kommuner, medan de sjunker i 29 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar).

Bland kommunerna i Stockholms län stiger priserna på villor i 16 av 20 kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var ökningen i Södertälje där priserna steg med 13 procent. I Täby däremot sjönk priserna med 3 procent. Notera att det på grund av få försäljningar saknas uppgifter om prisförändringar för villor i 6 av länets 26 kommuner.

Sammanlagt såldes 95 villor i Vallentuna kommun mellan mars och maj till ett genomsnittligt pris på 5,3 miljoner kronor. I fjol gjordes 68 affärer vid den här tiden på året. I hela Stockholms län såldes 2 698 villor för i snitt 7,0 miljoner kronor.