NYHETER 2024-10-31 KL. 10:00

Rekordmånga deltar i seniorhälsoprojektet

Av Victoria Sid

I en sal på Sports club i Vallentuna kör instruktören Ingela Bjurhager ett svettigt cirkelpass med en av årets två grupper inom seniorhälsoprojektet. Ett samarbete med kommunen som erbjuder 70-plussare subventionerad träning och gemenskap.

Rekordmånga deltar i seniorhälsoprojektet
STYRKA. Tisdagens pass är svettigt och tungt och alla gör övningarna utifrån sina förutsättningar. En av de jobbigare övningarna var jägarvilan som brände bra i låren. Foto: Victoria Sid

I en sal på Sports club i Vallentuna kör instruktören Ingela Bjurhager ett svettigt cirkelpass med en av årets två grupper inom seniorhälsoprojektet. Ett samarbete med kommunen som erbjuder 70-plussare subventionerad träning och gemenskap.

Det är tisdag förmiddag och Easy lover med Phil Collins spelas mellan pipande ljud som räknar in tiden för passets övningar. Vikter lyfts, bollar kastas och jägarvilan brinner i låren. För deltagarna har tredje veckan av seniorhälsoprojektet inletts.

– Det är kul, det är huvudsaken annars hade man inte kommit hit, säger Ann Thyman, 71.

Hon fick med sig vännen Per Naeslund, 73, att genomföra de tio veckorna av träning som projektet erbjuder. Allt inleds med hälsotester i styrka, balans och kondition och när tionde veckan är avslutad görs nya tester.

SPARK. Ann Thyman, 71, peppade Per Naeslund, 73 att delta i höstens seniorhälsoprojekt. I och med att de fått chansen att komma igång hoppas Ann kunna hålla i träningen även efter projektet. Foto: Victoria Sid

– Då får vi se om man blivit bättre eller sämre, säger Per och fortsätter:

– Jag har varit lite motståndare mot det här, det är Ann som dragit med mig. Jag har annat att göra, säger han skämtsamt.

Att fortsätta träna när projektet är över är Ann ganska säker på att hon kommer att göra.

– Annars har man förspillt den här tiden. Nu har man fått en spark i baken att börja, säger hon.

Fikastund

Efter passet går en samlad trupp till soffgruppen för en efterlängtad kopp kaffe tillsammans. Vid ett av borden sitter Marianne Öhrner, 69 Lennart Axelsson, 75, Helena Åkerlund, 70 och småpratar. Lennart känner redan lite skillnad från första veckans träning.

– Jag vågar ta i mer. Man är lite försiktigt eftersom man inte vill skada sig. Men nu börjar jag lägga på lite mer vikt vid övningarna, säger Lennart.

SENIORDAGEN. Marianne Öhrner, 69, fick höra om projektet under seniordagen i kulturhuset och anmälde sig. Foto: Victoria Sid

PASS. Under de tio veckorna får gruppen testa på olika typer av pass från vattenträning till yoga och cykel. Centralt i alla pass är rörlighet, balans, styrka och kondition. Foto: Victoria Sid

Sedan projektet startade 2017 har över 350 seniorer medverkat. Cirka 80 procent av deltagarna förblir medlemmar efteråt och erbjuds att fortsätta träna med sin grupp en gång i veckan utöver allt annat som ingår i ett medlemskap.

– Att få igång seniorerna och få in de i någon form av regelbundenhet är vårt mål, säger Mikaela Lundkvist, platschef på Sports club.

I projektet har hon sett många positiva förändringar hos deltagarna. De blir starkare, piggare och mer nöjda med sin tillvaro.

– Jag tror inte det är enbart träningen som är grejen utan att de kommer ut från sitt hus, träffar andra och får den här positiva miljön, säger Mikaela.

Varit med från start

Mikaela har varit med från början när projektet var småskaligt och urvalsprocessen gjordes genom personliga möten. En deltagare som hon inte glömmer är en kvinna som kom med en lista på anledningar till varför hon inte skulle vara med.

START. Mikaela Lundkvist är marknadskordinator på Sports club och startade seniorhälsoprojektet 2017. Målet är att få igång så många äldre som möjligt att börja röra på sig regelbundet. Foto: Victoria Sid

– Då sa jag till henne att det var tio anledningar till att hon bör vara med. Hon kom med och gick ifrån att vara anti och tycka att det var jobbigt till att hon i dag är vår största ambassadör för seniorprojektet, säger Mikaela stolt.

Rullatorn som kvinnan kom till passen med böts med tiden ut till en krycka för att senare inte behöva något hjälpmedel alls.

– Hon gjorde precis den resan som vi var ute efter att se hos folk. Man tror att det är kört för att man är 70, 75 eller 80 år gammal. Men nej de får så otroliga effekter på hälsan. Från ingenting till att träna två gånger i veckan.

För den som är sugen uppmuntrar Mikaela att söka till projektet. Alla övningar är anpassningsbara utifrån förutsättningar och i gruppen på 20 till 25 personer har instruktören möjlighet att nivåanpassa.

– Målet att man ska tycka att det är kul och att det ger så pass mycket att man vill fortsätta. De finns de som fortsätter men inte hos oss och det är också helt okej.