NYHETER 2023-08-24 KL. 08:20

Så arbetar kommunen med det nya säkerhetsläget

Av Anneli Leijel

Så arbetar kommunen med det nya säkerhetsläget
KOLL. Det nya säkerhetsläget ökar behovet av kontroll i samband med större evenemang. Foto: Adobe

Säkerhetspolisen, Säpo, har höjt terrorhotnivån från 3 till 4 i Sverige. Från ett förhöjt till ett högt hot. Det är den näst högsta nivån. I Vallentuna kommun arbetar man på som tidigare med säkerhetsfrågorna – med ökad vaksamhet.

Säkerhetspolisens budskap till invånarna är att leva som vanligt men att vara uppmärksam och hålla sig informerad.

VIKTIG ROLL. Emelie Hallin, säkerhetsskyddschef på Vallentuna kommun. Foto: Pressbild

Emelie Hallin är chef för kommunens säkerhetsskydd. Hennes budskap till Vallentunas invånare är:

– Håll dig uppdaterad genom att ta del av information från ansvariga myndigheter, till exempel Säpo och Polisen och var källkritisk, sprid inte vidare obekräftad information eller rykten.

Hon uppmanar också till att ha god uppmärksamhet och att reflektera över om någon har ett beteende som avviker.

– Polisen vill gärna få in tips från allmänheten. Man kan lämna tips på deras hemsida. Ser man ett pågående brott ska man alltid ringa 112.

Det var den 17 augusti som Säpo meddelade att terrorhotnivån höjs. Höjningen beror inte på någon enskild händelse, utan ska ses i ett strategiskt och långsiktigt perspektiv. En av orsakerna är dock den senaste tidens koranbränningar.

– Brännandet av religiösa skrifter har påverkat Sverigebilden. Vi ses som ett islamfientligt land i stor utsträckning. Sen finns det andra saker som har påverkat den här hotbilden också, sa Säpochefen Charlotte von Essen, på presskonferensen.

Aktiverat säkerhetsläge

Enligt Säpo ska höjningen av terrorhotnivån fungera som en signal till alla berörda samhällsaktörer om vikten av att fortsätta arbeta med åtgärder för att minska risken för att ett terrorattentat ska inträffa.

Som en kommun i Stockholmsområdet deltar Vallentuna i Samverkan Stockholmsregionen. De går nu in i ett aktiverat läge.

– Vi vill säkerställa att vi får information om vad som är på gång i länet i ett tidigt skede och hur vi jobbar tillsammans med de här frågorna. I övrigt har vi ett befintligt upplägg på vårt säkerhetsarbete och det ändras inte. Vi har sedan tidigare olika rutiner och de kan vi behöva se över, beroende på verksamhet, säger Emelie Hallin.

– Enligt Säpo ska vi alla ha en sund vaksamhet, över vad som sker runtomkring oss. Som kommun ska vi fortsätta bedriva de verksamheter vi gör med en sund vaksamhet.

Sedan tidigare finns ett politiskt beslut om att trygghet för Vallentunas invånare är prioriterat. Det finns väktare som rör sig både i Vallentuna centrum och kring de fastigheter som kommunen äger, runtom i hela kommunen

.

– Ett exempel på våra trygghetsskapande åtgärder är att vi har väktare anlitade för att finnas och röra sig på de platser där människor rör sig. Var någonstans varierar beroende på hur vi tänker oss att invånarna rör sig, säger Emelie Hallin.

Hur resonerar ni inför större evenemang i kommunen?

– Vi gör en översyn inför våra större evenemang, om vi behöver anpassa något eller vidta åtgärder för ökad trygghet.

Anneli Leijel

anneli@vallentunanya.se

Terrorhotnivån har höjts

För den som vill läsa mer om den höjda hotnivån: www.sapo.se

För information om polisens åtgärder och rekommendationer, klicka vidare till frågor och svar om den höjda terrorhotnivån på: www.polisen.se

För dig som känner oro finns bra information på: www.krisinformation.se