NYHETER 2023-12-21 KL. 10:09

Så blir det med snö i helgen och i framtiden

Av Jens Finnäs

Vallentuna har haft åtta snöfria julhelger de senaste 12 åren.

Så blir det med snö i helgen och i framtiden
JULSTÄMNING. Snö ökar stämningen inför julfirandet. Foto: Adobe

Julsnön har mest lyst med sin frånvaro i Vallentuna under de senaste åren. Med klimatförändringen minskar snöchanserna år för år. Enligt SMHI:s scenarier kan Vallentuna kommun komma att förlora två av tre snödagar till slutet av seklet. Kanske ännu mer om vi inte minskar utsläppen.

Blir det någon vit jul i år? Efter en varm, blåsig och bitvis regnig tredje adventshelg ser det visserligen ut att komma in kallare luft i slutet av veckan. Men vill man vara helt säker på snö på marken bör man fira julen i norra delen av landet. I alla fall om man får tro spelbolagen (den 17 december). Sundsvall och Östersund ser snösäkra ut. I Karlstad och Mora visar oddsen också goda chanser, medan det står och väger i östra Svealand. Längre söderut ser det ut att luta åt en snöfattig julhelg.

I fjol var det snötäckt i stort sett norr om Mälardalen. Där var det också klart och kallt väder, framför allt under julafton och början av juldagen. Under juldagen och annandagen spred sig molnen upp över landet tillsammans med ett snöfall, eller i Götaland och Svealand regn. Annars har det senaste dryga decenniet bjudit på varierande julväder. Senaste gången hela landet var vitt till jul var 2010, då var det till och med minst en decimeter snö vid samtliga väderstationer.

Vid mätstationen Vallentuna har det varit minst en centimeter snö på julaftons morgon under fyra av tolv år sedan år 2010. Allra mest snö kom det år 2012 då det fanns 33 centimeter snö på marken, medan åren 2011, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019 och 2020 var helt snöfria.

Sett till det senaste decenniet har man behövt ta sig norr om Stockholm för att ha 50 procents chans till en vit jul. För att vara helt säker på att få vakna till vita vyer har man behövt resa förbi både Hudiksvall, Sundsvall, och Sollefteå.

Vintrarna blir kortare

Klimatförändringar gör att vintrarna i Sverige kommer bli allt kortare. Dagarna med snö blir färre. Det här är någonting som klimatforskarna på SMHI analyserat.

Hur ser det ut i Vallentuna kommun? Det är svårt att sätta en enskild siffra på hur många snödagar en kommun som Vallentuna har en normal vinter då förhållandena varierar inom kommunen. Vi har räknat ut ett medelvärde för hela kommunen, vilket ger en fingervisning (läs mer i metoddelen). Under decennierna kring millennieskiftet har Vallentunaborna kunnat räkna med omkring 80 snödagar per vinter (det vill säga ungefär tre månader med snö).

Men framtidens vintrar och jular ser ut att bli rejält annorlunda. Enligt klimatscenarierna har Vallentuna kommun mellan tio och 32 snödagar en normal vinter i slutet av seklet, beroende på hur utsläppsutvecklingen blir. Omkring två av tre snödagar riskerar med andra ord gå förlorade.

Även det mest optimistiska scenariot är en minskning med sju veckor jämfört med i dag. Detta bygger på en värld där utsläppen börjar minska år 2040, något som kräver kraftfulla klimatåtgärder. Under det mer pessimistiska, som bygger på att utsläppen fortsatt ökar genom hela århundradet, försvinner över tio veckor med snö.

Modellerna kommer med mycket osäkerhet. Exakt antal snödagar i framtiden vet vi inte. Däremot ger de en bild av hur mycket klimatet kan komma att förändas.

Jens Finnäs / Martin Olsson, Newsworthy