NYHETER 2021-03-11 KL. 16:03

Så här gör du om du misstänker att du smittats med Covid -19

Av Anneli

Så här gör du om du misstänker att du  smittats med Covid -19

COVIDTEST. Person i bil testas för covid -19.
Foto: JÛRGEN FÄLCHE

Ännu är det inte över, även om vi alla inget hellre önskar. Smittspridningen av covid -19 pågår fortfarande och antalet inlagda på Stockholmsregionens sjukhus ökar.

Vad ska man göra om man misstänker att man är smittad, och hur länge bör man egentligen stanna hemma när man varit sjuk?

Enligt 1177.se/corona påminner covid -19 ofta om förkylning eller influensa, med feber och hosta. Men en del har andra symtom. De vanliga symtom som vårdguiden listar är: hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående och värk i muskler och leder. Man kan alltså ha flera av dessa symtom eller bara något enstaka.

Om man har symtom som man misstänker är covid -19 är det viktigt att lämna prov. Det gäller även barn från och med förskoleklass, och det gäller även den som är vaccinerad mot covid -19.

Det prov som visar om man har viruset kallas för PCR-prov. Här i region Stockholm har man möjlighet att boka ett kostnadsfritt hemtest samt ett kostnadsfritt drive-in-test under en 14-dagarsperiod. Det visar om det finns virus i luftvägarna och lämnas när man har hosta, ont i halsen, lukt- och smakbortfall eller något annat coronasymtom. Hemtest kan både vuxna och barn från sex års ålder göra. Som förälder kan man göra det på sitt barn, men man kan också boka tid på vårdcentralen för provtagning.

Provsvar avgör
När man har lämnat prov ska man stanna hemma tills man får svar. Om testet är positivt, betyder det att man har viruset i kroppen och då ska man stanna hemma tills man känner sig frisk, har varit feberfri i två dygn och det har gått minst sju dygn sedan man blev sjuk.

Om testet är negativt och man är feberfri och känner sig frisk, kan man återvända till jobb, skola eller börja träffa andra igen.