NYHETER 2020-01-17 KL. 16:01

Så klarar du maten fram till löning

Av Peter

Så klarar du maten fram till löning

Foto: Peter Palmquist

Saras tips inför årets fattigaste vecka

Veckan före januarilönen är årets fattigaste vecka. Här får du några tips hur du klarar dig enklare.

Vi bad matprofilen Sara Mansnerus, känd som en av de ytterst få som fått full poäng i TVs matlagningstävling ”Halv åtta hos mig”, om tips hur man klarar sig när både kylen och plånboken är tom.
–Oftast har man någonting i frysen att ta rätt på, så mitt första tips är att kolla där. Kanske har man lite fisk, svamp eller kött eller några andra rester från i julas. Det går lätt att göra någon resträtt på, för oftast har man ändå ris eller makaroner hemma. Själv gör jag gärna svamprisotto, men det mesta fungerar också i en paj.

Bjud vänner på fika
Om det inte skulle finnas något i frysen kanske man ändå har mjöl, socker och margarin hemma.
–Att baka är billigare än att laga mat, och gör man det kan man kanske bjuda över sig på middag hos vänner som har lite mer pengar kvar före lön? Om man säger ”Jag tar med mig bullar till kaffet” känns det lättare att bjuda in sig själv till någon. Men om man både är fattig och utan vänner med bättre ordning på ekonomin är nog inget billigare än att göra ärtsoppa på torkade ärtor.

Bristen på pengar kan också göra att man får bli lite äventyrligare än vanligt.


igcaption>Foto: Peter Palmquist

Gör en miljöinsats
–Nästan alla mataffärer har en hylla med mat med kort datum, sådant som kanske rentav måste ätas redan samma dag. Det är både billigt och bra för miljön att ta tillvara på det som annars skulle kastas bort. Det är också en rolig utmaning att tvingas göra något på just det som finns där, att inte vara så välplanerad. Men har man verkligen bara råd med stuvade makaroner utan att ens kunna köpa falukorv att steka till maten så tycker jag att man kan se om man inte har någon vinslatt stående i en box. Då känns det genast lite lyxigare än om man bara har en lättdryck till den trista maten.

Den 25 kommer många vilja lyxa till det rejält.
–Då skulle jag gärna rekommendera att man faktiskt struntar i matlagningen! Köp istället hem lite olika delikatesser som kex och goda ostar, kanske skaldjur, lax eller chark. Det behöver inte bli lika dyrt som att köpa hem en fin köttbit, dessutom kan man frysa ner alla rester och ta fram dem före nästa lön.