NYHETER 2024-07-04 KL. 09:17

Semester på hemmaplan

Av Uffe Lindeborg

Att stanna hemma under semestern behöver inte innebära att ledigheten blir sämre. Visst, om man spenderar den mesta tiden i soffan för att kolla serier lär man nog inte känna sig särskilt sund och utvilad när vardagen rullar igång igen i höst. Vi lär behöva några kreativa dagar och därför bjussar jag här på några idéer.

Semester på hemmaplan
NYÖPPNAD. Våtmarksparken i centrala Vallentuna, vid Kyrkviken, är ett nytt utflyktsmål. Foto: Roffe Andersson

Själv ska jag ägna den mesta delen av ledigheten åt att måla huset och rusta en del av det som varit eftersatt i drygt 20 år. Här är ett axplock av nöjen som du inte ens behöver lämna kommunen för:

Börja spela padel

Det finns flera banor i Vallentuna, allt från utomhus till billiga industrilokaler. Nova padel nämns ofta som ett bra alternativ. Min favoritarena är Vallentuna padel vid Blomsterboda. Banorna är riktigt bra, men framförallt blir man trevligt bemött av kunnig personal.

Läsning i en hängmatta

Fördjupa dig i böcker du länge velat läsa, särskilt pocketböcker som är lätta att bära runt. För den som vill hitta riktigt litterära godbitar har vi vid flertal tillfällen publicerat tips i Vallentuna Nya från Britt Dahlström.

UTMANING. Den här klätterväggen finns vid Lasseparken i centrala Vallentuna. Foto: Roffe Andersson

Kolla in lokala alternativ

Ta dagliga promenader eller cykelturer i närliggande parker eller naturreservat. Om du bor centralt i Vallentuna kan den nya våtmarksparken vid Kyrkviken vara ett bra utflyktsmål. Men sedan finns också alternativ som promenadstråket vid Ubbysjön. Enda nackdelen där är förekomsten av ganska många ormar. Det finns också bra alternativ i Össeby (kyrkoruinen) Markim (miljön runt kyrkan) eller bergsjön i Kårsta. I Kårsta finns det ju numera en fin liten lanthandel att fixa picnicmat från.

Matlagningsprojekt

Prova nya recept eller bakverk som du inte haft tid att testa tidigare. Personligen har jag hittat ny matglädje med ett stekbord. Om man vill glänsa rejält inför gäster så kan man fixa en härlig paella. Om man har en Muurikka så finns speciella paellapannor att köpa på exempelvis K-Rauta. Men man behöver inte ta i så man spricker för att ha kul med matlagning. En grillmiddag kan få extra glans om man exprimenterar med olika röror till. Och nästan alla grönsaker blir extra goda på grillen.

MATGLÄDJE. Det finns grillplatser på många ställen i Vallentuna. Denna finns vid Vallentunasjön. Foto: Roffe Andersson

Hemma-spa

Skapa en avkopplande spa-dag med bad, ansiktsmasker och aromaterapi. Det är ett förhållandevis billigt alternativ samtidigt som man satsar på sig själv. Under jobbperiodens vardagar kan det vara svårt att hinna koppla av tillräckligt för att riktigt njuta av egenvård.

Film- och seriemaraton

Gör en lista över filmer och serier du vill se och ha ett maraton med popcorn och mys. Eller varför inte se om klassiker som man vill njuta av igen?

Utmana i ”Mind-games”

Det här är ett kul tankespel för två personer. Man ska säga ett eller två nummer i rad varannan gång och undvika att bli den som säger siffran 20. Den ena börjar på 1 eller 1-2, och den andra fyller på med 2, 2-3, 3, eller 3-4 beroende på vad den första personen säger. Så fortsättar man tills man kommer till 20, som alltså förloraren säger. Tips: Det finns vissa nyckeltal som det är bra att komma på för att ha koll på spelet.

Lär dig något nytt

Ta chansen att ”nörda ner dig” i något nu när du har tid. Kanske en onlinekurs eller börja en ny hobby som språk, instrument eller yoga. Det sistnämnda finns det flera bra alternativ att prova i Vallentuna. Jag har tidigare nämnt Vallentuna padel vid Blomsterboda. De erbjuder även yoga.

KUL. Spela discgolf vid Snapptunafältet kan vara en kul erfarenhet för många. Foto: Jonny Andersson

Eller varför inte testa discgolfbanan på Snapptunafältet? Allt du behöver är en frisbee, tålamod och speluppfattning.