NYHETER 2023-10-12 KL. 10:40

Skott mot villa i Vallentuna

Av Daniel Bergholm

Skott mot villa i Vallentuna
BROTTSRUBRICERING. Enligt Fredrik Pettersson, kommunpolis i Vallentuna, är lördagens händelse rubricerad som försök till mord och grovt vapenbrott. Foto: Roffe Andersson

På morgonen lördagen den 7 oktober larmades polisen till ett villaområde i Vallentuna. Det med anledning av att skott skjutits mot en villafasad.

– Vid 05:30 väcktes vi av att vi hörde ett antal skott som avfyrades. Vi blev rädda och vågade inte tända några lampor. Nu i efterhand känner man sig så klart orolig, speciellt när det sker så nära inpå, säger en boende i området.

Ett stort antal polisbilar var på plats och spärrade av området. Enligt uppgifter hade då skotthål upptäckts i fasaden.

Enligt Fredrik Pettersson, kommunpolis i Vallentuna, är händelsen rubricerad som försök till mord och grovt vapenbrott.

– Det är en bekräftad händelse som vi nu håller på att utreda. I övrigt är personerna som drabbats förtegna kring det som inträffat, säger han.

Uppgifter till Vallentuna Nya talar för att motivet kan vara en så kallad ”anhörigskjutning”. En släkting som tidigare stått skriven på adressen där skjutningen inträffade, förekommer frekvent i belastningsregistret. Personen har dömts tre gånger för narkotikabrott.

Vallentuna Nya har även pratat med fler som bor i anslutning till adressen, men där många var omedvetna om vad som hade hänt.

– Jag såg en del polisbilar cirkulera i området under lördagen. Men jag har inte märkt av något mer än så, säger en annan som bor i området.

Under det senaste året har flera liknande incidenter drabbat kommuninvånare i Vallentuna:

I september 2022 avlossades totalt sex skott mot dörren till en fastighet på Engelbrektsvägen i Vallentuna.

I november 2022 vaknade en familj på Gröndalsvägen i Vallentuna mitt i natten av att tio skarpa skott sköts mot deras husfasad. Enligt uppgifter ska det ha varit en felskjutning.

Under samma vecka kastades en handgranat in i ett bostadsområde på Smidesvägen och i samband med det krossades flera rutor.