NYHETER 2024-01-18 KL. 09:25

Sörgårdens tyg lägger ned

Av Daniel Bergholm

Epoken med den långlivade tygaffären avslutas - september blir den sista månaden.

Sörgårdens tyg lägger ned
VEMODIGT. Sedan 1989 har Ann-Britt först jobbat och sedan själv varit ägare av Sörgårdens tyg. Under åren har många timmar spenderats vid symaskinen, men snart är det färdigsytt på Centrumvägen i Vallentuna. Foto: Roffe Andersson

Strax innan jul skickade butiksägaren Ann-Britt Jansson in sin uppsägning av hyresavtalet med bostadsrättsföreningen. Det innebär att Sörgårdens tyg, en affär som funnits i Vallentuna centrum sedan slutet av 80-talet, kommer att stänga i september i år.

– Det är som att gå igenom en skilsmässa, så känns det, säger Ann-Britt Jansson.

Under den pågående fasadrenoveringen som pågick förra året på Centralvägen utvecklades en tvist mellan Sörgårdens tygs ägare, Ann-Britt Jansson, och hennes bostadsrättsförening Vikingen. Tvisten handlar om att när den nya fasaden färdigställdes, ville tygbutiken återgå till det tidigare utseendet med markiser och skyltar. Detta är något som bostadsrättsföreningen motsatte sig, då de ansåg att det skulle förstöra den nya fasaden.

Påfrestande process

Tvisten har nu lett till att hon valt att säga upp avtalet i december. Efter uppsägningstiden, som är på nio månader, tackar den långlivade tygaffären för sig.

– Det har varit en psykiskt påfrestande och det som varit tuffast är att gå emellan beslut, men nu vet jag i alla fall åt vilket håll jag ska gå åt. Även om beslutet inte var det jag hoppats på, så känns det bra att kunna informera kunderna om vad som gäller, säger Ann-Britt Jansson.

Ann-Britt Jansson har jobbat på Sörgårdens tyg på Centralvägen i Vallentuna centrum sedan 1989. Då tillsammans med sin mamma som grundat affären. Innan dess hade hennes mamma drivit butiken i Sörgården.

En livsstil

Att resan nu slutar på det här sättet är en besvikelse. Samtidigt känner hon en stolthet att ha drivit affären under så pass lång tid.

– Att den har funnits så pass länge gör absolut att det känns så. Det har blivit en form av livsstil för mig. Men tyvärr har det blivit svårare och svårare att driva en butik här, och nu känns det som att det har dragits till sin yttersta spets, säger hon.

Ann-Britt övervägde länge att göra en rättssak av det hela för att få rätt att sätta upp markiser och skyltar, men de tankarna har hon nu släppt.

– Det har hänt mycket, men det jag kan säga är att jag har tappat lusten, för det här är ju inte roligt längre. Man tappar motivation och glädjen, och det i sig är jättetråkigt, säger hon.

Vad som sker efter september har hon än så länge inte planerat för.

– Min förhoppning var hela tiden att ta ett eget beslut när det var dags att kliva av. Jag är 63 år och ville köra in i kaklet tills jag går i pension. Men i det läget jag är i nu måste jag eventuellt jobba några år till, och då får vi se vad det blir för något, säger Ann-Britt Jansson avslutningsvis.