NYHETER 2020-12-11 KL. 13:48

Sparren-vänner och klimatsmarta prisas i Vallentuna

Av Hege

Sparren-vänner och klimatsmarta prisas i Vallentuna

PRISAD. Jan Hanberg tar emot miljöstipendiet av Ray Idermark (M) på kommunfullmäktiges möte i måndags.
Foto: PRIVAT

Vallentuna kommun delar ut miljöstipendium, som för år 2020 går till Sparrens vattenvårdsförening och Klimatsmart Vallentuna.

Klimatsmart Vallentuna bildades år 2018 och jobbar för att både invånare och själva kommunen ska bli mer klimatvänliga. Bland annat anordnar nätverket en klimatdag och är med och strejkar i Fridays for Future. Nu prisas nätverket för sina insatser genom kommunens miljöstipendium på drygt 11 000 kronor.
– Det är jätteroligt och det känns som att kommunen vill jobba för ett klimatsmartare samhälle. Jag hoppas att fler har fått upp ögonen för hur viktigt det är att vi ställer om för klimatet, säger Anna-Maria Nyquist, en av nätverkets grundare.


igcaption>PÅVERKAR. Anna Maria Nyquist under webb sändning av
Årets klimatdag i slutet av november.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Med stipendiet kommer nätverket kunna betala de kostnader som uppstår, och anordna fler aktiviteter framöver.

Den andra pristagaren av kommunens stipendium rör sjön Sparren, strax norr om Kårsta. Den rinner så småningom ut i Östersjön i Åkersberga, och är viktig för havet. Dessutom finns en damm som är ett hinder för fiskar, och det har varit stora variationer i vattennivån.

Därför har Sparrens natur- och vattenvårdsförening jobbat för att få en ny regleringspunkt vid sjöns utlopp. Föreningen har fått nära en halv miljon i bidrag från Åkerströmmssamverkan där Norrtälje, Vallentuna och Österåker ingår. Nu får föreningen även stipendiet från Vallentuna kommun, om än med det beskedligare beloppet drygt 11 000 kronor.
– Det är jättevälkommet och pengarna går till att köpa ny utrustning för att mäta vattenkvaliteten i sjön, säger Jan Hanberg, ordförande i föreningen.