NYHETER 2024-04-10 KL. 14:41

Stenugnsbageriet prisas på SM

Av Victoria Sid

Under tisdagen tog Stenugnsbageriets Olof Jönsson brons och silvermedalj i glass-SM på Stockholmsmässan i Älvsjö. Glassarna som hamnade på prispall var chokladsorbeten och nougatglassen.

– Det är spännande att se hur vi står oss. Vi tycker att vi gör ett bra jobb men det ska bli spännande att se vad andra tycker om det, säger Olof dagen innan mästerskapet.

Stenugnsbageriet prisas på SM
GLASS-SM. Tävlingen som arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med konditorn Tony Olsson avgjordes i tisdags i Älvsjö. En av de tävlande var Olof Jönsson på Vallentuna Stenugnsbageri. Foto: Victoria Sid

Förberedelserna inne på Stenugnsbageriet var i full gång dagen innan tävlingen. Olof Jönsson är ingen nybörjare i tävlingssammanhang men att tävla i glass har han inte gjort tidigare. När bageriet bestämde sig för att börja glassmakeriet för ett par år sedan fick de frågan om att vara med i glass-SM.

– Då hade jag inte fått glassmaskinen och det var tre veckor kvar till SM gick av stapeln. Jag hade aldrig gjort glass innan så då kände jag att jag nog ville landa lite i det först. Men i år såg vi ansökan och hoppade på, säger Olof.

GRÄDDFIL. En av tävlingsmomenten är att göra en glass med tydlig gräddfilssmak. I Olofs bidrag har han varvat ner rabarber och jordgubbsås i glassen. Foto: Victoria Sid

Tävlingen har fyra moment, Mästarens val, gräddfil, chokladsorbet och nougatglass. I Mästarens val får glassmakarna fria tyglar i smak, upplägg och toppings. I resterande tävlingsmoment kommer glassen skopas ner i bägare utan att något tillsätts i efterhand. Alla sorter bedöms på smak, konsistens och nytänk. Men smaken är den viktigaste kategorin och ger flest poäng. Olof är lite orolig för tävlingens upplägg men är samtidigt nyfiken på vad juryn kommer tycka.

– Jag har väl inte super-mycket nytänk. Jag har satsat mycket på vad jag tycker är gott. Och försökt att vrida till det litegrann, säger Olof.

Hopp om utmärkelse

Smakerna är Olof nöjd med. I gräddfilsglassen har han kokat en rabarber och jordgubbsås som han varvat ner i glassen. I mästarens val kommer brynt smör få sätta smak på glassen. Men om det räcker för en vinst vågar han inte hoppas på.

GLASSMAKARE. Olof Jönsson är grundare till Vallentuna Stenugnsbageri. I tävlingssammanhang är han ingen nybörjare. Som ung tävlade han i SM för unga bagare. Men att tävla i glass har han inte gjort tidigare. Foto: Victoria Sid

– Jag hoppas på någon form av utmärkelse. Allt är smak och tycke och jag tror att om vi bara skulle gå på smaken skulle vi ha en chans på vinst men väger man in allt annat med så får vi se var vi landar någonstans.

Vad skulle en utmärkelse betyda?

– Det skulle betyda oerhört mycket. Det sätter oss på kartan vad gäller glass. Med semlorna har vi vunnit ett år och har fortfarande folk som åker från Nacka och innerstan för att köpa semlor här. Det är en sån grej som folk kan åka långt för och glass i min värld är lite samma sak. Hör man att det är ett riktigt bra glasställe kan själva utflykten vara glassen, svarar Olof.

Att välja en favoritglassmak på glass är inte det enklaste. Efter lite betänketid blir det tävlingsglassarna som hamnar högst upp för tillfället.

– Det har nästan blivit så. Det jag tagit fram åt tävlingen har nästan blivit mina favoriter. Så just nu är de glassarna jag ska tävla med, nougatglassen, gräddfilen och brynt smör men sen tycker jag att när citronsorbeten är helt nykörd är den fantastisk, säger Olof.

VINNARE. Olof tog hem silvermedalj med sin chokladsorbet och bronsmedalj med nougatglassen. Foto: Privat

Vinst

För Olof Jönssons del blev silvermedalj för hans chokladsorbet och bronsmedalj för nougatglassen.