NYHETER 2023-11-07 KL. 11:39

Stor polisinsats har avslutats på Åva gymnasium

Av Daniel Bergholm

Polisen hade fått tips om att personer med misstänkta föremål ska ha gått in i skolan.

Polisen larmades på morgonen till Åva gymnasium i Täby. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade minst en beväpnad person befunnit sig i direkt anslutning till skolan. Efter att insatsstyrkan sökt igenom skolan konstaterades att inget brott verkar ha begåtts och vid 12:30 avvecklades insatsen. Ingen person har skadats.

Stor polisinsats har avslutats på Åva gymnasium
ÅVA GYMNASIUM. Polisen var på plats på Åva gymnasium. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade en beväpnad man setts i direkt anslutning till skolan. Foto: Ludvig Leijel

Klockan 09:20 på tisdagsmorgonen larmades Polisen till Åva gymnasium i Täby. Enligt uppgifter till Aftonbladet har en person med pistolliknande föremål setts i området och även tagit sig in på skolan.

– Vi fick in information om en företeelse som vi tog på stort allvar, dessa uppgifter kontrolleras nu, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Polisen bekräftar att skolan inrymdes under insatsen, där varken elever eller lärare fick gå ut.

– Det är skolan själva som beslutat om att elever och personal skulle stanna inomhus tills vidare, säger Ola Österling.

Insatsstyrkan och Polisen har haft patruller på plats, men även räddningstjänst och ambulans.

Enligt uppgifter till Expressen påverkades förutom Åva även Tibble gymnasium samt Näsbydalskolan. Enligt Täbys kommundirektör Katarina Kämpe har samtliga skolor genomfört säkerhetsåtgärder - så som att hålla elever och personal inomhus.

Vid 12:30 påbörjade Polisen att avveckla den pågående insatsen och vid 13-tiden ska den vara helt avslutad. Inget brott verkar ha begåtts och ingen person har skadats under händelseförloppet.

Totalt 97 elever, som är folkbokförda i Vallentuna kommun, hade Åva gymnasium som förstahandsval under läsåret 2022/2023.

Även Vallentuna gymnasium beslutade under den pågående insatsen i Täby att stänga in- och utgången till skolans huvudentré.

– Vi har låst huvudentrén. Det vi har hört är att det inte ska finnas någon risk, utan det är en ren försiktighetsåtgärd för att elever och personal ska känna sig säkra, säger skolans rektor Johan Klintberg vid 11-tiden på förmiddagen.

Täby kommuns presschef Jacob Lagerkrantz berättar att Åva gymnasium kommer ha skolundervisning som vanligt redan under morgondagen.

– Samtidigt är vårt fokus att ge stöd åt de som påverkats. Vi har en central elevhälsa i kommunen som kommer vara på skolorna under kommande dagar för att hjälpa elever och personal att hantera den här händelsen, säger han.

Daniel Bergholm - daniel@vallentunanya.se

POLISHUND.

Polisen tog sig in på skolan med bland annat polishund för att få kontroll på situationen.

Foto: Ludvig Leijel