NYHETER 2022-10-27 KL. 10:30

Stridbara Salam Bashi tar klivet in i Vallentunapolitiken

Av Daniel Bergholm

Stridbara Salam Bashi tar klivet in i Vallentunapolitiken
ENGAGEMANG Inför valet värvade Salam Bashi (S) flest medlemmar trots att han veckan innan var på semester utomlands med sambon. Foto: Roffe Andersson

31 år gammal har Salam Bashi (S), tidigare yrkesofficer inom försvarsmakten och egenföretagare inom bilmekanik, tagit sig in i politiken och kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Hans första mål inom politiken är att göra en knallblå kommun röd.

– Jag går i gång på den stora utmaningen och kommer göra allt för att Socialdemokraterna ska vinna nästa val, säger Salam Bashi.

På den sista platsen, 11, tog han sig in i kommunfullmäktige kommande mandatperiod. Han har en mängd erfarenhet inom andra områden men politiken är relativt ny för honom och det var först 2020 som han började engagera sig i politik.

– Inom försvaret har man koll på politik även om man inte får yttra sina åsikter. Men när jag var färdig där ville jag kunna påverka och då var det Socialdemokraterna som delade mitt synsätt till 100 procent, säger han.

Salam Bashi är uppväxt i Västerort och innerstaden men när han träffade sin tjej hamnade han i Angarn tillsammans med hästar, hundar och katter. Han berättar han drivs av att det alltid händer någonting och att livet snurrar på högvarv, men han har lärt sig att uppskatta miljön i Vallentuna.

– Det känns som en kommun med ordning och reda. Det är en stor omställning från tidigare, men jag älskar lugnet och fridfullheten med att kunna vara ute med djuren eller ta en joggningsrunda här i Angarn, säger han.

Många outfits
Idag jobbar han som verksamhetschef på en fullserviceanläggning för bilar. Utöver det och kommunpolitiken jobbar han med Global trading och agency på kvällar och nätter och sover bara sex timmar per natt.

– Då vi ofta handlar med utländska företag blir det lätt sena kvällar.

– Jag har alltid olika outfits redo här hemma beroende på vart jag ska, säger Salam Bashi med ett leende.

För att få ihop det hektiska livspusslet gör han varje kväll en “att göra”–lista för kommande dag.

– Jag började med det för två-tre månader sedan och det gör att alla prioriteringar hinns med, säger Bashi.

Tar fighten
Att det är en stridbar politiker råder det inga tvivel om. Ett exempel är när ett försäkringsbolag anklagade Bashi och hans företag för att hålla på med bedrägerier.

– De ansåg att jag hade skickat kalkyler på bilskador som inte funnits. Den striden tog jag utan att tveka. Jag skiter i om de var ett jätteföretag och vi var pyttesmå, ingen ska köra över mig. Det gick hela vägen till Konkurrensverket och till slut lades ärendet ner, säger han.

Inför valet blev han den socialdemokrat som drog in flest medlemmar till partiet, och han gjorde det även från utlandet, då hans tjej bjudit honom på en avkopplande resa.


MÅLMEDVETEN Ett av Bashis stora mål som socialdemokrat i Vallentuna är att göra kommunen röd, något som ingen lyckats med sedan 1952. Foto: Roffe Andersson


– Då det var veckan innan valet blev det svårt att slappna av. Så när hon gick och lade sig tidigt passade jag på att gå ner till hotellobbyn och ringa runt till människor. Jag kände mig tvungen att göra någonting och det gick ju bra, säger han.

Fritidsnämnden
Utöver kommunfullmäktige kommer han att ha rollen som gruppledare i fritidsnämnden. Det är något som han är säker på kommer passa honom bra.

– Jag är en friluftsmänniska och tycker om att komma ut och träna och det sociala i föreningslivet. Sedan älskar jag att oavsett vart du kommer ifrån eller vem du är, när du spelar en match är alla lika. Det vill jag lyfta fram och stötta.

Tror du att du kommer ha nytta av din tidigare erfarenhet inom försvaret och som egenföretagare när du ger dig in i politikens värld?

– Ja, det tror jag! Jag har ett starkt rättvisetänkt och ett tankesätt att jobba mot korruption. Min erfarenhet är att det alltid är bäst när saker går tjänstevägen.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se