NYHETER 2024-04-25 KL. 10:15

Sveriges bästa must finns i Vallentuna

Av Joakim Lindeborg

Den 19 april stod det klart att Sveriges bästa must i klassen ”ej filtrerad sortren äppelmust” görs i Vallentuna. Upphovsmakaren Erik Torstensson är stolt som en tupp när tidningen når honom för en kommentar medan han befinner sig på Londons gator.

– Man ställer ju upp i tävlingen i hopp om att vinna så klart, men jag kunde knappt tro det när jag fick beskedet att jag faktiskt stod högst upp på pallen i ena klassen. Det är overkligt.

Sveriges bästa must finns i Vallentuna
HUVUDROLL. Här har vi guldmedaljören på plats i ett soligt Bällsta. Foto: Privat.

Det är inga amatörer som Erik tävlat mot, bland annat ställde Kiviks musteri upp med ett antal muster i den anrika tävlingen, och juryn är inga nybörjare heller. Kimmo Rumpunen, juryns ordförande är bland annat forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare samt ledamot för Svenska Must- & Ciderproducenter.

– Kvaliteten på majoriteten av musterna är mycket hög och utbudet av sortren äppelmust större än någonsin, skriver Kimmo i ett pressmeddelande efter tävlingen i fredags.

På hemsidan för must-SM finns ett iögonfallande citat: Om man är mustmästare så odlar man inte äpple - man odlar must. Detta gör det extra intressant eftersom just Erik inte har stora äppelodlingar som några av sina konkurrenter. Han får kämpa för att hitta ett bra lager av äpplen hela tiden, kanske är det en del av hemligheten?

HUVUDROLL. Här har vi guldmedaljören på plats i ett soligt Bällsta. Foto: Privat.

Vad använder du för äpplen i den vinnande musten?

– Sorten heter just Santana, och har varit relativt okänd ute på marknaden, men den börjar bli mer populär nu. Jag köper i stort sett all min frukt från Mälardalen, och även Rudenstams äppelmust som vann klass 1 gjorde det med Santanaäpplen.

Hur går det till?

Bedömningen sker både kemiskt och sensoriskt. Den kemiska bedömningen baseras på en analys av socker (brix) och syra (titrerbar). Den sensoriska bedömningen görs efter blind smakprovning av juryn och det är denna som ligger till grund för premieringen. Resultatet av båda bedömningarna redovisas till deltagande aktörer.

Det kommer att finnas tre premieringsnivåer baserat på den sensoriska bedömningen: guld-silver-och brons, beroende på hur mycket poäng som dryckerna får. Den sensoriska bedömningen innefattar utseende, doft och smak. De som fått högst poäng i varje kategori utses till Must-SM vinnare. Vid lika poäng vinner den som fått bäst poäng vad gäller smak.

VINNARE. 19 april stod det klart att Erik Torstenssons "Santana" är Sveriges bästa ej filtrerade sortrena äppelmust. Foto: Daniel Bergholm

Hur ska du fira det här?

– Vi hade en planerad resa till London där jag befinner mig just nu, när jag väl kommer hem blir det till att inventera lagren och ladda upp för säsongen 2024. Jag drömmer om att kunna ha det här som heltidsjobb. Det här placerar mig på kartan och det gör det mer möjligt att nå det målet.