NYHETER 2022-09-15 KL. 13:00

Tolvåriga Timur uppträder på stödkonsert för Ukraina

Av Daniel Bergholm

Tolvåriga Timur uppträder på stödkonsert för Ukraina
MUSIKHJÄLPEN. Timur kommer att uppträda med den ukraina nationalsången tillsammans med Ryck och Tryck i Vallentuna Kulturhus den 22 september. Bild fr. vänster. Systern Evelina, Timur, mamma Julia Foto: Daniel Bergholm

Durspel, nyckelharpor, klarinett, bas och gitarr. Repertoaren är minst sagt bred när folkmusikbandet Ryck och Tryck kör sin slutrepetition inför deras musikafton den 22 september i Vallentuna Kulturhus.

Målet med kvällen är utöver att bjuda på show även att samla in pengar till FN:s flyktingkommissarie (UNHCR) och där får man hjälp av tolvåriga Timur från Ukraina.

– Jag såg honom första gången inne vid Norrmalmstorg på måndagsrörelsen och märkte direkt av hans otroliga röst, säger Oskar Strängbäck, medlem i Ryck och Tryck samt organisationen Rotary som ligger bakom stödkonserten.

Entusiastisk
Timur flydde från kriget med sin mamma Julia och syster Evelina till Sverige den 23 mars och har fått bo hos en hjälpsam familj på Gärdet i Stockholm. Trots att han bara är 12 år gammal har han redan flera års sångerfarenhet i Ukraina och i Sverige såg han möjligheten att varje måndag få utveckla sitt intresse på Norrmalmstorg. Det krävs att hans syster hjälper till med översättningen till engelska, men det går inte att ta miste på entusiasmen i tolvåringen över att få uppträda inför folk och snart i Vallentuna.

– Timur är väldigt självsäker och känner ingen nervositet. Sedan är han glad att kunna få hjälpa Ukraina genom sin sång, säger Evelina och Timur nickar med ett stort leende.

Ryck och Tryck har en stor musikrepertoar med bland annat egenskrivna låtar som man kommer uppträda med. När de under repetitionen frågar Timur hur många låtar han vill sjunga håller han upp tre fingrar i luften. Han ska inleda med den ukrainska nationalsången och därtill ska han sjunga två favoritlåtar som heter ”Ringblomma” och ”Vinden ylar högt på fältet”.

Kommer igång
Idag är den andra och sista repetitonen för honom innan den 22 september. Svensk och norsk folkmusik är något helt nytt för honom, men när musiken går i gång i vardagsrummet på Lindholmsvägen gör även Timurs fötter och huvudrörelser det.

– Han har verkligen börjat gilla den här typen av musik och ser fram emot kvällen väldigt mycket, säger Evelina avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se