NYHETER 2020-10-16 KL. 10:19

Toppolitiker dömd för tjänstefel på annan ort

Av Uffe

Toppolitiker dömd för tjänstefel på annan ort

MISS AV SOCIALSEKRETERARE. Med tanke på att personen sitter i socialnämnden i Vallentuna kan det vara känsligt med att bli straffad för tjänstefel inom samma samhällssektor.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Åkte åtta mil med fel barn till polisförhör

En socialdemokratisk politiker, som är ordinarie ledamot i socialnämnden i Vallentuna, dömdes vid årsskiftet till böter av Falu tingsrätt.

Domstolen ansåg att politikern begått tjänstefel när fel barn hämtades till ett polisförhör.

Det var när en femårig flicka togs ur förskolan i Avesta och in på förhör till polisen i Falun som det uppdagades att socialsekreteraren och en kollega förväxlat ett barn med ett annat.

Efter att misstaget blev känt togs socialsekreteraren ur tjänst och händelsen anmäldes enligt lex Sarah. Socialsekreteraren medgav omständigheterna, men uppgav för domstolen att en kollega invaggat henne i tron att det var rätt barn hon hämtat.

Anade oråd
Händelsen inträffade då Vallentunapolitikern arbetade som konsult i Avesta kommun. Hon var ”huvudhandläggare” i ärendet som gällde en pappa till fyra barn som satt häktad misstänkt för våld inom familjen. Vallentunabon hade tidigare träffat den ”rätta” flickan som skulle ha förts till förhör.

Trots att Vallentunabon anade oråd när flickans förskola låg långt från hemmet och att hon inte riktigt kände igen henne så var det inte förrän efter nästan 20 minuters polisförhör, som gällde misstänkt våld i familjen, som förväxlingen uppdagades. Det var när hennes uppgifter om familjen inte stämde som förhörsledarna upptäckte att de inte pratade med rätt barn. Flickan som transporterades åtta mil till förhöret hade samma förnamn, men gick på en annan förskola som den som skulle hämtas.

Har förtroende trots allt
Tingsrätten ansåg att det ter sig självklart och naturligt för en socialsekreterare som fått i uppdrag att ombesörja en transport av ett barn till polisförhör att kontrollera och säkerställa att rätt barn tas med.

Kommunalrådet Parisa Liljestrand (M) menar att politikern visat bristande omdöme och bör fundera på om det är dags att ta en ”time-out”.
–Det är upp till varje parti att nominera vem de vill ska representera dem. Men politiken är en förtroendebransch och det handlar inte bara vad man gör politiskt utan också vad man gör som helhet.

Oppositionsrådet Jerri Bergström (S) backar sin partikamrat.
–Vi har känt till detta och bedömt det som att vi ändå har ett förtroende för politikern.

De flesta individärenden som hanteras i socialnämnden hanteras i socialutskottet. Den dömde politikern sitter inte med som ordinarie ledamot där.