NYHETER 2023-12-14 KL. 10:31

Tradition: Skidspåren redo på Vallentuna Flygfält

Av Daniel Bergholm

Markägaren Björn Ek:s egenskapade skidspår på flygfältet har öppnat – en vintersuccé bland Vallentunabor.

Tradition: Skidspåren redo på Vallentuna Flygfält
SKIDÅKNING. Vallentunaborna Jill Vestlund och Carin Ekström tog chansen under den första riktiga vinterveckan och åkte skidor på Vallentuna Flygfält. Foto: Roffe Andersson

Sedan den 28 november har Björn Ek återigen anordnat skidspår för allmänheten på sin mark på Vallentuna flygfält. En insats som han gjort sedan mer än ett decennium tillbaka, så fort snön fallit.

– Jag har alltid älskat att åka skidor och under min uppväxt fanns det ofta gratis skidspår en bit bort på Lindö. Det ville jag kunna anordna själv, säger han.

Vasaloppstränar

Björn Ek bor tillsammans med sin fru Anita på Lindönäs i Vallentuna. Under lång tid har han ägt och drivit Vallentuna flygfält. Konceptet att göra sin mark tillgänglig för skidåkning har han hållit på med i drygt 15 år, vilket har varit ett populärt inslag varje vinter.

När han i år meddelade på sociala medier att skidspåren var redo, svarade över 500 personer och visade sin uppskattning.

– Vi har utsikt över fältet och ser många som är där. Det är roligt att det har blivit så uppskattat, och jag vet att många tränar inför Vasaloppet, säger Björn, medan hans fru Anita fyller i.

– Det är roligt. På kvällarna ser vi ibland hur skidåkarna kör runt med pannlampa i mörkret. Folk åker nästan på dygnets alla timmar.

Skidspåren är drygt 2,5 km, och han skapar dem med hjälp av en 60-tals traktor för att dra spåren. När det är riktigt mycket snö använder han en snöskoter och så fort att när snön fallit, är skidbanan färdig på tio minuter.

– Det kommer finnas spår så länge det finns snö. Förhoppningsvis tills Vasalopps-veckan, men det är helt beroende på vädret.

– Förra året kunde vi bara anordna spår vid ett tillfälle, sedan försvann vintern helt. Så kan det vara ibland, men vi hoppas på mer snö i år, säger Björn Ek.

POJKDRÖM. I mer än ett decennium har Björn Ek delat med sig av sin mark till Vallentunaborna och under vintern fixat skidspår. Även i år finns möjligheten att åka skidor på flygfältet igen. Foto: Roffe Andersson

Pojkdröm

Björn Ek fick 2022 utmärkelsen ”Årets Vallentunabo” med motiveringen: ”Björn Ek upplåter och lägger många skötseltimmar på flygfältet, vilket möjliggör fullt av aktiviteter för oss Vallentunabor, under såväl sommar som vinter. Allt från skidspår till hundaktiviteter, flyg- och motordagar, modellflyg, skolpicknickar och lek."

Varför gör du det här egentligen?

– Det är lite av en pojkdröm jag haft sedan jag växte upp här i Vallentuna att få möjligheten att driva flygfältet på det här sättet. I stället för att vara en grinig gubbe som jagar folk som beträder marken, känns det fint att få ge Vallentunaborna möjligheten att åka skidor, gå promenader eller träna med sin hund.

Träningspass med fika

Några av de som är på plats och testar skidspåren under torsdagsförmiddagen är Jill Vestlund och Carin Ekström. De har precis tagit sig två varv på banan, totalt 5 km. Tidningen får en pratstund med dem innan det är påväg mot sin sedvanliga bakluckefika vid parkeringen.

– Det var ett bra träningspass, och så får man fika lite efteråt. Vi är himla glada att Björn gör det här. Det är fantastiskt att få möjligheten att åka i den här underbara vintermiljön, säger båda instämmande.

Åker ni ofta?

– Det här är fjärde gången som jag åker den här veckan, säger Jill.

– För mig var det andra gången, säger Carin.

För både Jill och Carin har det blivit en återkommande aktivitet så fort vädret väl tillåter. Men Jill påpekar att hon även tog sig ut under onsdagen dagen innan i minus 16 grader.

– Då var det väldigt kallt, men samtidigt så vackert. Fler Vallentunabor borde få veta att det finns, säger Jill.

SOCIALT. Under tiden den 2,5 kilometer långa slingan kör tar Björn chansen att prata med besökarna. Här med Jill och Carin som varit ute flera gånger den senaste veckan och testat spåren. Foto: Roffe Andersson