NYHETER 2024-05-23 KL. 09:18

Traditionsenlig plantbytardag i Orkesta

Av Victoria Sid

Vid Orkesta bygdegård samlades en stor skara Lindholmsbor för att byta och köpa plantor av varandra. Något som både är en social tillställning och bra för den biologiska mångfalden.

Traditionsenlig plantbytardag i Orkesta
FYND. Ruth Honorato N-W och Lovisa Wänn hittade en del plantor på borden. I sin kasse fick Ruth med sig både en paprikaplanta, en pion och en svärdlilja. Foto: Victoria Sid

I skuggan av höga träd står bord uppställda med plantor av alla möjliga sorter. På bygdegården i Orkesta har plantbytardagen varit en stående träff varje vår i över tio års tid. Förutom att träffa på grannar och prata odling gör Lindholmsborna även något gott för miljön då växterna inte blivit besprutade. Framför ett bord står Ruth Honorato N-W och Lovisa Wänn som har plockat på sig flera plantor.

– Det här tänkte jag köpa, en paprika, säger Ruth och tittar ner i sin kasse. Hon har lyckats byta till sig en pion och en svärdslilja men svartvinbärsplantan hon hade med sig har hon inte lyckats byta bort än.

En bit bort står Emilia Bergqvist med dottern Judith i famnen och har precis slagit till på några plantor. Det är första gången de besöker plantbytardagen.

– Jag såg på Facebook, i Goda grannar gruppen och vi har inte velat fröså någonting i år så då tänkte jag att det här är perfekt. Då får man halva resan gratis, säger Emilia.

Vad blev det?

– Två tomater och två blommor som jag inte kommer ihåg namnen på, svarar hon.

FÖRSTA BESÖKET. Emilia Bergqvist och dottern Judith fick med sig två tomatplantor och två blommor hem. Foto: Victoria Sid

"Kul att någon annan vill ha"

I en korg med ben och ett redigt handtag ligger plantor tätt ihop. Ägaren av korgen, Lise Nelzén, hittade den på ett självplock på Öland för några somrar sedan. Då låg den bland andra korgar i en hög.

– Den är helt fantastisk. Det är en jordgubbskorg. Jag brukar ha den i mitt växthus och ha redskap på den, säger Lise.

JORDGUBBSKORG. Lise Nelzén hade fyllt en jordgubbskorg med plantor och tagit sig till plantbytardagen. Väl där lyckades hon byta ut alla plantor mot nya. Foto: Victoria Sid

När hon kom till dagens plantbyte var hela korgen fylld med plantor hemifrån som hon nu lyckats byta mot nya.

– Det är superbra. Och det måste inte vara nya plantor utan har man mycket av något i trädgården funkar det jättebra, säger Lise.

Katriina von Schoultz har varit med på plantbytardagen sedan den startade. Vissa har hundar eller andra djur som intresse men för henne är det plantor som gäller förklarar hon.

INTRESSE. Katriina von schoultz har varit med på plantbytardagarna i Orkesta sedan starten för minst 13 år sedan. Hon har ett stort intresse för odling men det blir ofta lite för många plantor för att kunna ha kvar alla. Foto: Victoria Sid

– Det är kul med nya människor men även gamla människor. Sen blir det mycket när man sår så då är det kul att någon annan vill ha. Man kan inte ha kvar allt själv, säger katriina.

Vid första bordet står Johan Högberg med mormor Ingela Lundvall och säljer plantor. Det är Johans extraknäck.

EXTRAKNÄCK. Johan Högberg sålde plantor med mormor Ingela Lundvall. Det är hans extraknäck. Efter någon timme hade han redan fått ihop över 200 kronor. Foto: Victoria Sid

– Det är ett bra sätt att lära sig räkna på, säger mormor Ingela.