NYHETER 2023-05-25 KL. 08:25

Tre kraftiga (ar)betare på plats vid sjön

Av Daniel Bergholm

Tre kraftiga (ar)betare på plats vid sjön
TUNGVIKTARE Vattenbufflarna är på plats för att rensa upp. De kommer spendera sina sommarmånader intill Vallentunasjön. Foto: Roffe Andersson

De asiatiska vattenbufflarna är på plats för att sommarjobba. Bufflarna Maud och Elna kommer tillsammans med ungen Sirius Black arbeta med att få bort vass och sly i Björkby-Kyrkvikens naturreservat. Dels för att hjälpa den biologiska mångfalden, dels för att förbättra sikten ut mot Vallentunasjön.

– De är världens bästa mångfaldsarbetare som äter och rensar upp det som andra djur inte vill ha, säger Inga Birath von Sydow på Naturgruppen Sverige, som ansvarar över vattenbufflarna.

Den 15 maj dök de första asiatiska vattenbufflarna någonsin upp i Vallentuna. Planen är att de ska vara på plats under fyra månader i ett inhägnat område intill Vallentunasjön.

Att använda de erkänt effektiva bufflarna i stället för maskiner är ett koncept som flera kommuner runt om i Stockholm testat med lyckat resultat. Nu är det Vallentunas tur.

Under vattenytan
Utöver att få bort vass och sly har bufflarna möjlighet att ta sig ut i vattnet och dyka ned för att även rensa upp på botten av sjön.
Men för den som är orolig över att få sig en ordentlig överraskning under simturen i sommar, alternativt på tomtmarkerna runt sjön, finns ingen anledning till oro. Några meter ut är ett vattenstängsel placerat.

– De dyker ned och betar under vattenytan. På det sättet är de jättehäftiga naturvårdare som även gynnar fåglar, kräldjur och den allmänna mångfalden, säger Nicole Sundin, parkingenjör på Vallentuna kommun.

Trots att det inte är den livsfarliga afrikanska vattenbuffeln som dykt upp i Vallentuna, finns det några regler som besökare ska tänka på.

– Man ska inte mata bufflarna, kliva in i inhägnaden eller försöka klappa. Det gäller att ha ett respektfullt avstånd. Men annars är detta en perfekt plats att besöka djuren på och det är möjligt att de kommer tillbaka nästkommande år, säger Nicole Sundin.

Släpp bufflarna loss - det är vår
På plats vid släppet av de tre asiatiska vattenbufflarna var kommunstyrelsens ordförande, Johan Skog (M), som medger att intensiteten var betydligt lägre än exempelvis ko-släppet.
Till det säger han skämtsamt att narrativet, att Vallentuna skulle vara en kommun associerad med hästar och kor, nu kanske får suddas ut.

– Vi är vana vid andra typ av släpp, ko- och hästsläpp – men som vi får säga i Vallentuna nu för tiden: ”släpp bufflarna loss - det är vår”

Att använda djur som ett komplement till maskiner har hittills varit ett lyckat intiativ.

– Jag tror på mixen. Vissa arbeten behöver maskiner, men även djuren fyller sin funktion. Att vi nu får hit vattenbufflar men även kor och får hoppas jag ska ge ett mervärde för alla invånare.

Inom kort ska den rödlistade arten bohuskulla-kor och gotländska får ta plats intill vattenbufflarna i sommar. Den kombinationen gör att Björkby-Kyrkvikens naturreservat i sommar kan bli en välbesökt plats - både för djur och människor.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se