NYHETER 2024-06-04 KL. 09:03

Tredje året med läsfrön i biblioteket

Av Victoria Sid

Sommar och ledighet är snart på sin plats och för många ger det tid över till sommarläsning. För att uppmuntra Vallentunaborna att läsa mer kommer varje utläst bok bli ett läsfrö utanför biblioteket.

– Det är för vuxna och barn. Det är lätt att tänka att allt kul är för barn, säger Martina Strolz, bibliotekarie på Vallentuna bibliotek.

Tredje året med läsfrön i biblioteket
LÄSFRÖ. Utanför kluturhuset står två gula lådor uppställda. Ännu ser det inte mycket ut för världen men under sommaren kommer lådorna fyllas med blommor. Foto: Victoria Sid

I två stora gula lådor utanför kulturhuset har några få blad letat sig upp ur jorden. Det ser inte mycket ut för världen ännu, men under sommaren är tanken att hela lådorna ska fyllas med blomstrande blommor.

– Varje bok som någon läst blir ett faktiskt frö som vi planterar, säger Martina.

För tredje sommaren i rad har lösfröer såtts av biblioteket när Vallentunabor fyllt i att de läst böcker. Förra året såddes över 200 frön och förutom att göra en god gärning för sig själv gör man även något gott för bina. Martina tror även att det finns något viktigt i att påminnas om att många läser.

VISUELLT. Bibliotikarien Martina Strolz tror att det är viktigt att få se visuellt hur mycket Vallentunaborna läser. För ofta pratas det om hur lite folk läser. Foto: Victoria Sid

– Jag tycker att det är viktigt att det blir visuellt hur mycket folk läser. Man pratar ofta om hur lite folk läser och inte så mycket om de som faktiskt läser, säger Martina.

Microrutiner

Både stora och små kan få se sin läslust blomstra. Inne i biblioteket står ett bord med orgamiblommor och en stor kruka. I krukan kan man lämna lappar med boktiteln men det går även att göra digitalt. För den som har svårt att komma igång med läsningen har Martina några bra tips. Det första är att ha specifika stunder där man läser exempelvis på vägen till eller från jobbet. Det kan bli som microrutiner i vardagen. Det kan även vara smart att börja med kortare böcker och lägga telefonen i ett annat rum.

SÅDD. Under hela sommaren kommer Vallentunabor kunna skriva upp böcker de läst, antingen på en lapp på biblioteket eller digitalt. För varje bok som skrivs upp kommer biblioteket plantera ett frö. Foto: Victoria Sid

– Lägg ribban lite lågt. Det ska vara kul. Sen ska man bara läsa ut de böcker man vill läsa ut. Det finns så mycket böcker och så lite liv så man får prioritera. Har man läst en bra bit av en bok men inte kommer in i den får man läsa något annat, säger Martina.

Mellan den 28 maj och 1 första september kan Vallentunaborna få se sin läsning blomstra.