NYHETER 2022-05-19 KL. 11:30

Tredjeklassare sjunger Taube för äldre

Av Daniel Bergholm

Tredjeklassare sjunger Taube för äldre
Eleverna i årskurs tre har fått lära sig Evert Taube-låtar inför uppträdandena. Foto: Roffe Andersson

På Rosendalsskolan Södra är det dags för den sista repetitionen för årskurs tre inför deras uppträdanden på några av Vallentunas vårdboenden.

Och det är inte Molly Sandén, Hov1, Newkid eller några andra svenska toppartister som det tränas på, utan Evert Taube.

– Det är låtar som de aldrig hört innan, säger musikläraren Ann-Kristin Heidmark.

Generationer möts
Årskurs tre på Rosendalsskolan Södra kommer uppträda två gånger, klasserna 3A och 3C på Korallens vårdboende den 18 maj (innan tidningen kommer ut) och klasserna 3B och 3D på Väsbygårdens vårdboende den 2 juni.

– Vi vill försöka bredda elevernas musikintresse och samtidigt låta generationerna mötas genom musiken, säger hon.

Anledningen bakom idén att uppträda på vårdboendena är dels för att få eleverna att komma utanför skolans väggar och se mer av verkligheten, dels för att glädja äldre med musik.

– Det finns många ingångar, och det blir samtidigt en bra morot för barnen att ha ett mål att se framemot. Att: ”Om några veckor ska vi uppträda med låtarna”, säger Ann-Kristin Heidmark.


Ackompanjerade av musikläraren Ann-Kristins gitarrspelande, var det genom hela repetitionen hög energi bland eleverna. Foto: Roffe Andersson


Populär låt
Under repetitionen stäms det upp i klassiska låtar som ”Änglamark”, ”Sjösalavals” och ”Brevet från Lillan” och låtarna sjungs med lite olika frenesi, däremot är det en annan låt som blivit en tydlig favorit bland de 40-talet elever i lokalen.
– ”Fritiof Anderssons paradmarsch” har blivit väldigt populär. Jag tror det är på grund av energin i låten, de har lättare att ta till sig låtar med lite högre tempo, säger musikläraren.

Totalt har klasserna repeterat sex-sju gånger, men detta var första gången de gjorde det gemensamt med samtliga treor. För att hålla projektet intressant fram tills uppträdandena har Heidmark använt sig av lite olika knep.

– Mycket hänger på hur man säljer in konceptet. När de fick berättat för sig att Taube exempelvis var näst mest känd efter kungen på den tiden, blev det genast lättare för barnen att köpa idén, säger hon.

Skrika och få beröm
Några av eleverna är efter repetitionerna ivriga att berätta om deras pågående Taube-resa.
– Det kanske inte är den bästa musiken, jag gillar mer rap, men det är väldigt roligt att sjunga och få uppträda, säger en av eleverna.

En annan elev fyller i:

– Att skrika och samtidigt få beröm, det är det bästa!

Att använda sig av Evert Taube tror annars Ann Kristin Heidmark främst kommer glädja publiken på vårdboendena.

– De kan nog sin Taube. Förhoppningsvis kan de även sjunga med i låtarna, säger hon avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se