NYHETER 2021-05-06 KL. 08:28

Tuff kamp mot smittspridning på gymnasiet

Av Anneli

Tuff kamp mot smittspridning på gymnasiet

Foto: ROFFE ANDERSSON

Om flera smittas kan fjärrundervisning införas igen för en klass eller ett program

I två veckor har samtliga elever varit tillbaka för undervisning i skolans lokaler. Nu har tre elever och en lärare konstaterats smittade med covid-19.
– Jag följer detta jättenoga. Om vi skulle få ett utbrott av flera smittade, då vidtas åtgärder och vi kan gå tillbaka till distansundervisning, säger Johan Klintberg, rektor för Vallentuna gymnasium.

Det är vår i luften, Valborgsmässoafton och årets studenter har precis haft mösspåtagning. Det blev en digital mösspåtagning – i år igen.
– Det var onödigt att ses över klassgränserna. Det blev en bra mösspåtagning med inbjudna gäster för bästa UF-företag, diktläsning och så mitt traditionella, tråkiga rektorstal. Men det hör ju till, säger Johan Klintberg med glimten i ögat.

Eleverna tillbaka på skolan
Sedan två veckor är eleverna tillbaka på skolan igen, efter nästan tre terminer med distansundervisning, eller fjärrundervisning som det kallas. Årets studenter har pluggat nästan halva sin skoltid helt eller delvis via datorn hemifrån.
– Eleverna är tillbaka men när det passat har vi fortfarande planerat en del undervisning digitalt, berättar Johan Klintberg.

Som rektor är han mån om elevernas utbildning, att så många som möjligt ska gå ut med godkända betyg, och då ger undervisning på plats ett bättre resultat. Samtidigt har han sedan mars förra året haft en pandemi att ta hänsyn till och precis som andra gymnasier tvingats följa myndigheternas rekommendationer om fjärrundervisning.


igcaption>KOLL PÅ LÄGET. Rektor Johan Klintberg får många frågor om fjärrundervisning.
Foto: UFFE LINDEBORG

Tre kända smittofall
När samtliga elever nu är tillbaka på skolan har viss smittspridning skett. Förra veckan rapporterade Johan Klintberg in två elever och en lärare som smittade till chefen för centrala elevhälsan i Vallentuna. I måndags ytterligare en elev.

Om de tre kända fallen på Vallentuna gymnasium förra veckan säger rektor Johan Klintberg:
– Det här handlar om två elever och en lärare inom samma enhet. Som rektor har jag skyldighet både att rapportera detta och ett smittspårningsuppdrag att kartlägga och informera. Om det skulle vara fler än tre smittade under cirka en vecka, då diskuterar vi om vi till exempel ska återinföra digital undervisning för en klass eller ett program.

Bra dialog
Hur skulle du säga att smittspridningen ser ut på skolan nu?
– Relativt bra, under kontroll, med dessa personer som vi vet om. Men det är svårt. Rykten går.

Ja, det har ryktats om att en eller några elever varit på skolan fastän de testat positivt?
– Vi håller på att utreda det. Jag ska inte kommentera det mer än så.

Hur är dialogen mellan dig som rektor, personal och studenter?
– Den känns bra. Vi uppmanar alla att testa sig så fort de har symtom. Vi har inte fått fler rapporter och sannolikt har testningen hjälpt till att bryta smittkedjan. Många testar sig och provtagningen tar tid. Det vore jättebra om man kunde testa och få svar samma dag, men det är inget vi kan påverka.

Inte 100 procent
– Många elever är också personligt oroliga för sina anhöriga. Det är en balansgång mellan att få utbildning på plats i skolan och att inte riskera att bli smittad. Jag kan inte säga att det flyter på till 100 procent. En del hör av sig med olika frågor och fjärrundervisningen har lett till sämre resultat för eleverna. De som drabbats är framför allt de elever som har det allra svårast, medan de med höga resultat inte har påverkats så mycket, säger Johan Klintberg.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se