NYHETER 2022-08-12 KL. 12:00

Tufft men givande första år för Närbutiken

Av Daniel Bergholm

Tufft men givande första år för Närbutiken
ETT ÅR: Den sjätte september firar Närbutiken i Vallentuna ett år och Linn och Robin Sving ångrar inte steget till att bli egenföretagare. Foto: Daniel Bergholm

Paret Linn och Robin Sving sa upp sig från sina respektive jobb och valde att satsa på Närbutiken i Vallentuna. Den sjätte september firar de ett år som gått över förväntan.

– Det är ett berg man måste klättra men nu känner vi att vi kommit en bra bit, säger Robin Sving.

Att ta klivet till att bli egenföretagare är något som många drömmer om. Den drömmen blev verklighet för paret Sving och sedan dess har man fått släppa allt vad 40 timmarsveckor heter för att få ruljans på den nyöppnade butiken.

– Allt var nytt för oss och vi har gjort det mesta på magkänsla. Men responsen vi fått från våra kunder har varit jättebra och det känns som att vi letat oss fram till vad som fungerar, säger Linn Sving.

Utmaning med elen
Men resan under året har inte varit helt felfri. Bland annat har de haft genomgående problem med elen. Enligt elektriker har elen i byggnaden varit feldragen, något som orsakat återkommande strömavbrott.

– Hela butiken har slocknat många gånger och det har pågått sedan vi startade. Först nu har det kopplats om till viss del och blivit bättre, säger Linn och fortsätter.

– Under sommaren har det även varit 37 grader i butiken då vi haft ventilationsproblem. En lösning har då varit att lägga chokladen i kylen.

Men bortsett från detta har livet som egenföretagare gett paret mersmak. När vi pratade för ett år sedan var planen att på sikt kunna få in timvikarier på kvällar och helger. Det är något de har fått till under våren och nu vill de anställa fler.

Vill anställa fler
– Tanken är att vi ska hitta två nya tillsammans med en tjej som hoppade in under våren och därmed vara fem i teamet. Men då måste vi hitta rätt personer. Att anställa personal är nytt för oss, samtidigt som man känner stor glädje över att folk vill jobba här, säger båda instämmande.

Under året som gått har butiken varit öppen fram till 19:00 men under hösten är målsättningen att kunna hålla öppet fram till 21:00 på kvällen. Utöver det vill de även utöka sortimentet.

– Vi vill öka i livsmedel och även läkemedel. Angående det sistnämnda har vi avvaktat med flit, men på sikt kommer vi ansöka om läkemedelstillstånd, säger Robin.

Present från skolelever
Bemötandet från kunderna pratar båda varmt om. Bland annat har de haft många skolungdomar som kommer förbi för att fylla på energidepån. En rolig händelse menar de var när några ungdomar inför sommaren kom förbi med en present.

– Vi fick en chokladask i samband med att de gick på sommarlov och de sa: “det är ni som gett oss energin så att vi slipper sommarskola”. Det känns otroligt att få känna sig så uppskattad, säger Linn.

Just att känna uppskattning för det slit och långa arbetspass som krävts för att få Närbutiken att gå runt är anledningen till att de nu ser på framtiden med tillförsikt.

– Vi har fått så mycket energi och ofta känns det knappt som ett jobb. Även om det är mycket och göra känner man inte längre någon söndagsångest, säger paret avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se