NYHETER 2021-08-19 KL. 13:41

Tunnbrödsrullen fortfarande poppis i Vallentuna

Av Hege

Tunnbrödsrullen fortfarande poppis i Vallentuna

GATUKÖKSENTREPRENÖRER. Det blev meckigt med korv så Bores satsade på hamburgare istället.
Foto: PRESSBILD

Vissa fnyser på näsan åt snabbmaten tunnbrödsrulle – andra är så hängivna att de är med i facebookgrupper till tunnbrödsrullens ära.

Just nu finns det bara två ställen i Vallentuna att köpa sig en rulle, och Vallentuna Nya kollar upp varför.

Förr gick det att köpa tunnbrödsrulle på korvmojen vid Vallentuna station. Sedan tog Bores över, i början med tunnbrödsrulle på menyn. Sedan försvann rullen, till förmån enbart för hamburgare.

– Det var svårt att ge sig in i korvens värld när man har alla bensinmackar och Pressbyrån. Och titta på Biltema, som säljer korv för fem kronor. Det är synd för tunnbrödsrulle är svingott, säger Carl-Gustaf Forssbeck, en av grundarna till Bores.

Det tog också tid att laga korv.

– Det var ingen rullgrill, och att lägga på en tjock chorizo tog sin tid. Plus att vi bytte koncept för 2,5 år sedan, från gatukök till restaurang, säger Carl-Henrik Forssbeck.

Finns på macken och Stoppet
En plats där det går att få sig en rulle just nu är Cirkle K på Gamla Karlbergsvägen.

– Visst är tunnbrödsrullen ett populärt matintag för personer som är hungriga. Vi säljer mer tunnbrödsrullar än hamburgare, men french hot dog är fortfarande populärast, säger Roger Andersson, franchisetagare.

I en french hot dog är det vanliga grillkorvar som är populärast, men i en rulle blir det mer och mer stekkorv.

– Många har upptäckt kabanoss och chorizo, och vill ha mer och mer kvalitetskorv, säger Roger Andersson.

Numera går det även att få vegokorv i rullen på Cirkle K. Men på Sibylla vid Roslagsstoppet är det korvar med kött som gäller.

– Det är många som köper tunnbrödsrullar, det och en sorts hamburgare som vi har säljer bäst, säger Bagher Ghanbari som jobbar vid Roslagsstoppet.

I facebookgruppen Tunnbrödsrullens vänner är det traditioner som gäller. ”Här håller vi god ton och hyllar tunnbrödsrullen i alla former, men det krävs tre saker som minimum för att det skall räknas som en tunnbrödsrulle. Tunnbröd, minst en korv och potatis i någon form”, står det att läsa i gruppens regler.

På två år har gruppen fått 18 100 medlemmar, och ve den som förespråkar pulvermos. Enligt många tipsare i gruppen finns den godaste tunnbrödsrullen i Sverige inte så långt ifrån Vallenuna, nämligen på grillbaren i Bro. Där har stjärnkocken Erik Videgård skapat sin egen tunnbrödsrulle, som innehåller två kabanoss, hemlagat mos, räksallad, rostad lök, rödlök och stark senap.