NYHETER 2024-03-21 KL. 10:03

Ugglor ska fixa problem med råttor

Av Victoria Sid

Råttor är ett växande problem i Vallentuna men lösningen kan vara på väg. Inom kort kommer kommunen sätta upp holkar för ugglor. Förhoppningen är att ugglorna ska flytta in och äta upp råttor och möss, något som Johan Carselind, Gatu- och parkchef på Vallentuna kommun, ser fram emot.

– Jag tycker det ska bli jättespännande att se. Det är verkligen positivt på alla sätt, säger han.

Ugglor ska fixa problem med råttor
KOLL. Kattugglor är vassa på att jaga råttor. Foto: Unsplash

På torget i centrala Vallentuna har råttor börjat synas mer och mer vilket märkts av på antalet klagomål som kommunen fått in. Elektroniska fällor har placerats ut men fällorna är inte tillräckligt för att få tag på gnagarna.

– Vi har börjat se de lite överallt i kommunen faktiskt. Jag misstänker att nu när man bygger mycket runt centrum så rör sig råttorna till lite nya jaktmarker, säger Johan Carselind.

Den nya metoden som Johans son gav honom idén till är att använda sig av ugglor för att få bort råttorna. En metod som i bästa fall kan få bort flera hundra råttor om året. Genom att sätta upp holkar för ugglor kan fåglarna bosätta sig i centrala Vallentuna och råda bukt på problemet.

– Det är kanske bästa sättet att naturen får sköta sånt här. Sen är det ett roligt inslag. Det är häftigt med ugglor, nästan alla människor gillar ju fåglar och djurliv.

NATTJAKT. Kattugglor är duktiga på att jaga råttor. Foto: Bilden är ai-genererad via Open ai DALL-E.

Fem holkar

Totalt kommer fem holkar att sättas upp utspritt i Vallentuna. En vid Hövdingaparken, en vid Vallentunasjön där vattenbufflarna betar, en vid skogsdungen vid Hammarbacksskolan, en i returparken och den sista i lilla skogsdungen. Förhoppningen var att holkarna redan skulle sitta uppe och få sina första ugglor lagom till parningssäsongen vilket inte blev av. Istället kommer holkarna stå redo till nästa häckningsperiod. Men inom några dagar kommer Vallentunabor kunna se holkarna.

– Kattugglorna har redan ungar nu så det är lite för sent det här året men till nästa år. Då sitter holkarna uppe och ugglorna kommer lära sig att det finns boplatser här så då ligger vi steget före, säger Johan.

Framöver tittar även kommunen på att ha en rovfågelsplattform som kan locka fåglar som sparvhök och ormvråk att häcka mer centralt.

– Tanken är att det både ska vara lite trevligt och ett häftigt inslag i stadsbilden. Plus att de tar väldigt mycket råttor och möss, säger Johan, som tror och hoppas att fåglarna kommer att trivas i Vallentuna.