NYHETER 2023-02-23 KL. 08:35

Unga dansare till final i "Talang"

Av Anneli Leijel

Unga dansare till final i
FINALISTER. Mykhailo och Anastasiia ingick i den dansgrupp som i fredags gick direkt till final i TV4-programmet "Talang". Foto: Roffe Andersson

I fredagens "Talang" på TV4 dansade ”Children of Ukraine” rakt in i juryns och publikens hjärtan. Programledaren Pär Lernström blev så berörd av det starka dansnumret att han tryckte på guldknappen och skickade dansgruppen direkt till final. Två av dansarna är 11-åriga Mykhailo och Anastasiia som bor i Vallentuna.

–Vi blev så glada och lyckliga när vi vann, berättar de när Vallentuna Nya träffar dem ett par dagar efter att programmet sänts.

Inspelningen skedde redan i oktober men det är först nu, efter fredagens sändning, som de kan prata om hur det var att medverka i "Talang", och med programledarens ”golden buzzer” skickas de direkt till finalen den 17 mars.

– Det var nervöst att vara med i "Talang". Det var första gången som vi var med i en så stor show och dansade inför en så stor publik, berättar Mykhailo och Anastasiia.

Dramatisk inledning
Dansnumret i "Talang" inleds med ett tjutande krigslarm, bilder från sönderbombade hus i Ukraina och en kort intervju med dansläraren Eugenia. Idag är hon i Sverige och dansar med barn från Ukraina.

De 17 barnen tar sedan plats på scenen och framför en dans till en ukrainsk sång med titeln ”Hem”. Det är en dans full av hopp och längtan efter att kriget ska ta slut och fred och frihet komma. Mot slutet sträcker de armarna uppåt mot en blå och gul bakgrund, den ukrainska flaggan.

Efteråt får juryn nästan inte fram några ord. Både juryn och publiken sitter med tårar i ögonen.


PÅ SCEN. Dansgruppen ”Children of Ukraine” gick direkt till final i TV4-programmet "Talang". Två av dansarna bor i Vallentuna. Foto: TV4/TV4 PLAY.


”Golden buzzer”
Programledaren Pär Lernström är påtagligt rörd när han ställer sig bakom juryn och bland annat säger:

– De här barnen är här för att det är så mycket som är fel i vår värld just nu. Och det här har ingenting med några teveprogram eller röstningar att göra, men de här människorna måste få all uppmärksamhet de kan få, för de här människorna förtjänar det här mer än någon annan.

Sedan trycker han på ”golden buzzer”-knappen och det regnar guldlappar ner över dansarna och dansläraren Eugenia.

Final i mars
Anastasiia och Mykhailo kom till Sverige tillsammans med sina familjer i mars 2022 – papporna är kvar i Ukraina. Tillsammans med de andra barnen i åldrarna 8-15 år har de dansat med Eugenia sedan i maj förra året. De tränar två och ibland tre dagar i veckan.

Mykhailo har dansat sedan han var 7 år gammal och Anastasiia sedan hon var 4 år. Till vardags går Anastasiia och Mykhailo i femman i Karlslundsskolan och Hagaskolan. Den 17 mars avgörs Talang 2023. Då är det direktsändning och tittarna får vara med och rösta.

För den som vill se dansnumret i "Talang" finns det att se på: www.tv4.se/talang

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se