NYHETER 2024-09-26 KL. 09:26

Ungdomlig energi i Vallentuna

Av Jonny Andersson

Med en mix av rutin och talang går Vallentunas handbollsdamer in i
säsongen med starkt försvar och höga förväntningar – målet är topp 3
Föryngringen inleddes redan förra säsongen och har nu alltså exploderat med nio tonårstjejer i Vallentuna HK:s handbolls-trupp.

Ungdomlig energi i Vallentuna
MITTSEXA 18-åriga Frida Jonsson har en nyckelroll som offensiv spelfördelare. Foto: Roffe Andersson

På söndag spelar Vallentunas handbollsdamer seriepremiär mot Westermalm. Matchen är den första av två på bortaplan, den andra mot Hammarby IF HF, innan laget får göra hemmapremiär mot Vassunda, 19 oktober.

I våras slutade laget tvåa bakom HF SIF, Skånela IF:s reservlag, i en serie som Roger Centervall, assisterande tränaren, kort och gott kallar ”tråkig”. Division 4-serien innehöll endast sex lag efter fyra avhopp och det blev bara tio seriematcher från oktober till mars.

FRILÄGE. Wilma Guiron har smugit sig in bakom försvarslinjen. Foto: Roffe Andersson

Nio tonåringar

I år ska det bli det tuffare. Tio lag spelar i grundserien och fram till julledigheten väntar nio matcher. Att flera matcher ska gynna VHK:s breda trupp tror tränaren Bea Ahlström och Roger Centervall.

– Det borde bli roligare med jämnare och bättre motstånd. Vi känner att träningsmatcherna visat att vi har potential, säger Roger Centervall.

VHK har en ung trupp med fina inslag av rutin som i bland andra vänsterhänta högersexan och högernian Alice Ahlström och Elin Lindberg – snabbast i laget, enligt Roger. Ändå är det ungdomen man slås av. Förra säsongen tog några tjejer födda 2006 och 2007 sig in i truppen. Nu kommer ett helt gäng. Nio spelare har inte fyllt 20 år och de flesta är dem är 17 år: Moa Flodman, Wilma Guiron, Viola Huge, Clara Jansson och Elin Nilzén.

MÅL. .. och gör ett av sina tre mål i sista träningsmatchen mot Tungelsta. Foto: Roffe Andersson

RUTINERAD. Bollstanäsfostrade Alice Ahlström har tidigare spelat division 1-handboll med Uppsala och bidrar med en bra vänsterarm och rutin. Foto: Roffe Andersson

Bara ett och två år äldre är Annina Back, Elin Centervall, Frida Jansson och Rebecka Jagestrand.

Starkt försvar

– Vi har haft turen att ha en stor tjejgrupp födda 2007. Och vi har även många i ungdomslaget som är 16 i år, säger Roger Centervall som ser ljust på framtiden.

Två vinster i tre träningsmatcher kunde mycket väl varit tre vinster. Förlusten mot Haninge HK speglade inte matchen. Laget har besegrat Skuruiterna och förra veckan blev det 25–17 mot Tungelsta. En marginal som kunde varit större, enligt Roger Centervall som ser fram mot säsongen.

Han menar att många håller bra division 4-nivå och spelar med sedan länge inövad snabbhet i omställningarna. Han ser försvarsspelet som främsta styrkan och att det är anfallsspelet som behöver slipas till.

– Vi hade förhoppning om att vinna serien i fjol. HF SIF var för bra och vi fick inte till det som vi önskade. Vi tycker att vi har en bra kombination av rutin och ungdomlig entusiasm och jag skulle bli besviken om vi inte är bland topp 3 den här säsongen, säger Roger Centervall.