NYHETER 2024-10-17 KL. 09:07

Vallentunabo dömd för mordbränder och stöld

Av Victoria Sid

En man i 40-års åldern har dömts till fängelse i 3 år och 6 månader för två mordbränder och en stöld i Vallentuna. Mannen begick mordbränderna under påverkan av alkohol.

Vallentunabo dömd för mordbränder och stöld
TIDIGARE DÖMD. Mannen dömdes i sin ungdom för en brand på en skola i kommunen och blev LVU-placerad. Foto: Polisen

Det var den 22 april 2023 som en anlagd brand bröt ut i en lada vid Mörbygården i Vallentuna. Brandkåren larmades dit vid 01.16 och konstaterade att det brann kraftigt i den norra delen av ladan och att branden spridit sig till vinden och taket.

Den nu dömda mannen fångades på film när han ska cykla hem från en fest och hämta mer öl. I anslutning till branden parkerar han sin cykel mot ladan och innan han lämnar platsen fångas eldflammor på filmen.

Tömde 300 burkar

Ett år senare tar sig mannen in på sin arbetsplats nattetid och börjar tömma burkar på innehåll för att komma åt pant. Totalt tömmer han uppemot 300 burkar. Han fyller även två större sopsäckar med produkter från arbetsplatsen. Utanför sin bostad hittas en av säckarna fylld med bland annat sju förpackningar proteinpulver, 13 vattenflaskor och fem termosmuggar. Polisen gör fyndet hos mannen i samband med en husrannsakan kring en brand på Skolvägen i Vallentuna. Mannen planerade att sälja varorna för att bland annat kunna köpa alkohol.

Garagebrand

Under natten den 9 juni 2024, anläggs en brand i en garagelänga på Odlingsvägen i Vallentuna. Fem garageplatser med tillhörande förråd brandskadades och en bil förstördes helt. Även där fångades mannen på två olika övervakningsfilmer.

Några dagar tidigare kontrollerades mannen av polis för en markbrand i Molnby. När samma poliser fick se övervakningsfilmen från branden på Odlingsvägen kände de igen mannen från några dagar tidigare.

Dåligt ölsinne

Mannen själv menade på att han haft ett stort bråk med sin tjej, tagit en längre promenad och druckit medtagen öl. I förhör kan mannen inte svara på varför han finns på plats där det brinner.

– Ingen aning, jag rör mig mycket ute. Jag vet inte, säger han.

Mannen nekar till brotten och ska sammanlagt betala 2 366 804 kronor i skadestånd exklusive ränta.