NYHETER 2023-11-03 KL. 09:18

Vallentunaföretag fyller 100 år

Av Daniel Bergholm

Ägarna till familjeföretaget berättar om sitt historiska sekel och nycklarna till framgång. Rubber Company, ett långvarigt familjeföretag baserade i Vallentuna, firar sitt 100-årsjubileum den 3 november.

Vallentunaföretag fyller 100 år
FAMILJEÄGT. Idag ägs Rubber Company av släktingarna och Vallentunaborna Lotta Wassberg, Per och Bosse Holmquist. Företaget är en stor aktör inom industrigummi och har idag växt till sju avdelningar runt om i hela Sverige. Foto: Roffe Andersson

Från en ödmjuk start i ett garage har de idag verksamheter runt om i hela Sverige. Sedan 1967 finns huvudkontoret i centrala Vallentuna.

Den 3 november 1923 tecknade Robert Holmquist sin namnteckning på firmabeviset, sedan dess har företaget varit familjeägt över flera generationer. 100 år senare drivs det av Roberts barnbarn Per och Bosse Holmquist samt deras kusin Lotta Wassberg.

Rubber Company startade som en minimal firma med verksamhet i ett garage i Djursholm. Idag är det ett företag som har avdelningar på sju olika platser i Sverige, från Umeå i norr till Staffanstorp i söder.

”Under radarn”

Sedan 1967 har huvudkontoret legat i centrala Vallentuna, men om du är en av de som har passerat rondellen intill Rubber Company, utan att ha förstått vilka det är eller vad de sysslar med, är du inte ensam. Det är något som ägarna instämmer i.

– Vi har nog gått lite under radarn i Vallentuna, säger Per med ett leende och Lotta fyller i.

– Det är också naturligt, då våra kunder är utspridda över hela Sverige, och även Norden.

Lotta Wassberg har varit med sedan flytten till kommunen, medan Per hoppade på 1989 och Bosse kort därefter. Efter mer än 50 år i kommunen har de idag ett 15-tal anställda i Vallentuna (45 över hela landet).

HISTORIA.

Den 3 november 1923 tecknade grundaren Robert Holmquist firmabeviset. Sedan dess har företaget ägts av samma familj och den 3 november i år firar de 100 år.

Foto: Roffe Andersson

Allt utom däck och kondomer

Företagets huvudsakliga uppgift handlar om att köpa in och sälja industrigummi till några av de största företagen på marknaden, likt Skanska, SSAB och NCC.

– Det handlar om företagsförsäljning. Allt ifrån stora transportband för skogsindustrier till slangar, remmar och reservdelar. Sedan har vi hand om montering och service ute på industrierna, säger Per och fortsätter.

– Vi brukar skämtsamt säga att vi säljer allt utom däck och kondomer.

Med ett ägandeskap som går över flera decennium har de upplevt både upp- och nergångar. Lotta minns framför allt ett tufft 90-tal, medan de påpekar att de senaste åren varit några av de bättre i företagets historia.

Vad är det som har gjort att ni fortsatt varit aktuella?

– Stöttepelaren har varit att våra kunder upplever att vi har kvalitet på produkterna - därför har vi överlevt. Vissa konkurrerar ut oss prismässigt, med leveranser från Kina och Indien. Vår policy är att leverantörerna ska vara från Europa för att upprätthålla en hög standard, säger Bosse Holmquist.

UNDER RADARN. Sedan 1967 har Rubber Company haft sitt huvudkontor i centrala Vallentuna, men enligt ägarna är det nog många kommuninvånare som inte riktigt vet vad företaget sysslar med. Foto: Roffe Andersson

Arvet ger ansvar

Att företaget gått i arv över flera generationer ser Per Holmquist som en styrka, men understryker också att det kommit med en förväntansbild.

– Arvet har både fördelar och nackdelar. Dels ska det förvaltas på ett bra sätt, vilket innebär att man känt en tyngd på axlarna under sämre perioder. Dels är det roligt att kunna hålla liv i en anrik historia, säger han.

Trots att de täcker stora delar av Sverige och säljer till Finland och Norge, har de aldrig blivit en stor aktör på hemmaplan i Vallentuna. Det är något de har funderat på, men samtidigt inte grämer sig åt allt för mycket.

– Det är lite konstigt att vara så anonyma som vi är, samtidigt som det varit skönt. Vi har under åren haft några samtal med kommunen, men det har hela tiden runnit ut i sanden, säger Lotta.

Eventuellt slut på eran

Att de själva fört arvet vidare, gör det oundvikligt att komma in på samtalet om deras egna barn en dag kommer ta över. Men svaret lyder att familje-eran kan vara inne på den sista versen.

– Våra barn har sommarjobbat en del, men samtidigt gått sina egna vägar. Men man ska aldrig säga aldrig. Än så länge vet vi nog inte själva hur vi ska kunna sluta jobba? Det är nästan en skrämmande tanke, säger de instämmande.

Hur firar ni 100 år?

– Vi var på en jubileumsresa till Baskien i norra Spanien med över 30 personer. Sedan kommer vi ha ett födelsedagsfirande i Vallentuna den 3 november med livemusik, komikern Jan Bylund underhåller, foodtrucks och en födelsedagstårta, säger Lotta avslutningsvis.